Grutto als Nationale Vogel

Vogelwerkgroep Ootmarsum is blij met de grutto als nationale vogel!

Grutto als Nationale VogelDe grutto is door Nederlanders gekozen tot de Nationale Vogel. Dat is dinsdag bekend gemaakt door het programma Vroege Vogels van de VARA en Vogelbescherming Nederland, die gezamenlijk een verkiezing hebben georganiseerd. De merel eindigde op de tweede plaats en de huismus werd derde.
De meeste landen hebben een vogel als nationaal symbool. Zo hebben de Verenigde Staten de zeearend en India de pauw. Dat bracht Vroege Vogels en de Vogelbescherming ertoe een verkiezing te organiseren.

Grutto Ottershagen

De Vogelwerkgroep uit Ootmarsum en onderdeel van de Heemkunde is erg blij met deze keuze. “Voor ons is het een meer dan terechte keuze dat deze soort is uitgeroepen tot nationale vogel. Het is een geweldige soort en we zijn blij dat de Grutto het nationale symbool is geworden,” laat Robert Westerhof namens de Vogelwerkgroep Ootmarsum weten. “Deze weidevogel zien we al vele jaren in het voorjaar terugkomen in het natuurgebied Ottershagen. Maar we ervaren ook dat deze soort momenteel erg kwetsbaar is, omdat er te veel broedgevallen niet eens de kans krijgen om jongen groot te brengen. Van alle genomineerde vogelsoorten is de Grutto de meest kwetsbare, die de landelijke aandacht meer dan verdient. We hopen dan ook dat we in ons mooie Twentse landschap meer ruimte kunnen creëren voor deze kwetsbare soort. Dit zijn we nu meer dan ooit aan dit nationale symbool verplicht!”

In totaal stemden in Nederland 41.669 mensen. Een kwart van de stemmen ging naar de Grutto. Van alle Grutto’s broedt 85 procent in Nederland. “De grutto is daarom terecht de Nationale Vogel,” zo vindt Kees de Pater van Vogelbescherming Nederland. “Zelfs binnen de stadsgrenzen van Amsterdam broeden meer grutto’s dan in heel Groot-Brittannië en Frankrijk samen.” Maar helaas staan de aantallen Grutto’s onder druk. In 1960 was de Grutto nog een algemene vogel met circa 120.000 paar, dit jaar waren er minder dan 30.000. Er kwamen dit jaar ook nauwelijks 4.000 jongen groot. Een historisch dieptepunt en bij lange na niet genoeg om de populatie in stand te houden. Vogelbescherming probeert daarom koste wat kost het tij voor de Grutto te keren.

De Vogelbescherming gaat naar aanleiding van de verkiezing op 19 en 20 maart 2016 een speciaal weekend organiseren voor de grutto. Dit is het moment dat de meeste Grutto’s terugkomen van hun overwinteringsplek in Afrika en Zuid-Europa.

Foto’s Robert Westerhof

Grutto als Nationale Vogel