Jeugdnatuurclub pluist alles na

Jeugdnatuurclub pluist alles naJeugdnatuurclub pluist alles na. Boswachter Irene van der Linde van Staatsbosbeheer (SBB) is de laatste tijd druk geweest met het verzamelen van braakballen. Gisteren vond ze nog braakballen van een bosuil, dus verser kan het haast niet. De boswachter kende een hele goede reden om deze braakballen bij elkaar te rapen.
Gebouw staatsbos
Ze kreeg namelijk in het SBB gebouw op het Springendal bezoek van zo’n 16 jonge, leergierige leden van de Jeugdnatuurclub Ootmarsum. Deze kregen een workshop uilenballen.

Staatsbos
De Jeugdnatuurclub pluisde echt alles na. Boswachter Irene had braakballen verzameld van bosuil, kerkuil en ransuil. De kinderen van de jeugdnatuurclub kregen te horen waarom uilen braakballen maken en welke dieren ze zoal eten. Daarna was het zaak om de braakballen uit te pluizen.

Ontleden van de braakballen
Met behulp van satéstokjes, pincetten tandenborstels konden ze de gevonden botjes schoonmaken. Vele kaken, bekken, wervels en schedels werden gevonden. In één uilenbal werd zelfs een deel van een poot van een vogel gevonden.

Waarschijnlijk botje van vogeltje
Met behulp van zoekkaarten, loeppotjes en loepen konden de enthousiaste jeugdleden alles goed bekijken. Zo konden ze zelfs nagaan welke soorten muizen de uilen gevangen hadden: determineren op muizen. Er zijn kaken gevonden van waterspitsmuizen, bosspitsmuizen, dwergspitsmuis en huisspitsmuis.

Het was een leerzame maar vooral leuke middag met grote dank aan boswachter Irene.

Foto’s zijn van Harry Wolbers

Lees hier het volledige artikel in In & om Ootmarsum.

Irene staatsbos
Boswachter Irene van der Linde