Spreeuwen op de eerste plaats als meeste trekvogels in Ottershagen

Om kwart over zeven stonden de leden van de Vogelwerkgroep Ootmarsum op deze vroege zaterdagmorgen paraat om trekvogels te tellen. De weersvoorspellingen leken roet in het eten te gooien, maar in de eerste uren van deze 30e september viel er genoeg waar te nemen. Om half twaalf begon het echter te regenen en dat hield niet meer op, waardoor de vogelliefhebbers besloten om voor deze dag te stoppen met tellen. Het heeft dan geen enkele zin meer, want ook de trekvogels zoeken door deze regenval een schuilplaats op.

Spreeuwen op de eerste plaats als meeste trekvogels in OttershagenIn de uren dat er wel geteld kon worden zagen de Vogelwerkgroepleden toch nog 1688 trekvogels en in totaal 39 soorten voorbij komen. De spreeuw kwam dit jaar op de eerste plaats in het natuurgebied Ottershagen.

De tellers die hebben deelgenomen aan deze EuroBirdwatch 2017 zijn: André Nieuwmeijer, Patrick Scholten, Ben Heerink, Harrie Wolbers, Alwie Olde Hanter, Jos Heerink, Fons Temmink en Robert Westerhof.

De telling ging in Ottershagen dus van start om 07:15 uur en vanwege de regen stopten de leden om 12.45 uur. De ochtend begon boven verwachting goed. Het was droog en het zicht was redelijk. Het aantal trekvogels viel de vogelliefhebbers, gezien de weersvoorspellingen, niet eens tegen.

IJsvogelEén van de eerste vogels die zich liet zien was de ijsvogel. Op een paal bleef deze beekjuweel de groep een tijdje gezelschap houden.

SpreeuwenTegen 7:30 uur kwam de zon op en zagen de tellers grote slierten spreeuwen overvliegen. Het blijft lastig tellen wanneer zo’n breed front aan spreeuwen overkomt. Helemaal wanneer je nog met mist te maken hebt in het eerste teluurtje.

BoerenzwaluwVorig jaar telden de vogelaars tijdens de Eurobirdwatch nog 94 boerenzwaluwen. Nu zag men slechts 2 exemplaren!

Deze zwaluwen zijn dit jaar ruim 2 weken eerder vertrokken dan een jaar geleden. Waarschijnlijk doordat de maand september te nat is geweest in vergelijking met het vorig jaar toen het in september nog lang warm en mooi weer was.

KruisbekRond negen uur trok er een groepje van 5 kruisbekken over. Deze soort krijg je niet altijd te zien tijdens een trektelling. Het opvallende volle “Kuup, kiep, kuup” geluid zorgt er voor dat ze niet aan de aandacht van de teller ontsnappen.

BoomvalkNet na tien uur kwam er nog een fraaie boomvalk overvliegen. Deze roofvogel wordt jaarlijks op deze telpost wel meerdere malen waargenomen.

ErwtensoepHelaas begon het tegen 11:30 uur al iets te regenen. De middaglunch werd dan maar iets vroeger ingezet dan normaal en een goede gelegenheid om mooi te schuilen in de Vogelkijkhut in Ottershagen.

ErwtensoepDe erwtensoep, aangeboden door de familie Scholten, liet zich erg goed smaken!!

Na de lunch bleef het helaas aanhoudend regenen. Tegen 12.45 uur besloot de groep de telling definitief af te breken.

In totaal zijn er dit jaar 1688 trekvogels gezien en in totaal 39 verschillende soorten.

KneuDe top 5 in Ottershagen van dit jaar:
1 Spreeuw (665)
2. Vink (272)
3.Graspieper (249)
4. Kneu (91)
5 Kievit (85)

HPutterset aantal kneutjes en putters lag in vergelijking met vorig jaar een stuk hoger

Een compleet overzicht van de waargenomen vogels is terug te vinden op de onderstaande site.

Spreeuwen op de eerste plaats als meeste trekvogels in Ottershagen