2017

Dauwtrappen 1946

Dauwtrappen 1946

mei 18
Dinkelland Visie, week 20: Dauwtrappen 1946. Vriendengroep uit Ootmarsum op de fiets: Joop Brons, Gerard Wortelboer, Wim Reinders en Benno Reinders

Jeugdnatuurclub bezoekt bijenvolken

mei 16
Jeugdnatuurclub bezoekt bijenvolken bij een tweetal imkers: imker Herman Punt in het Openluchtmuseum en in Reutum de familie Braakhuis
Gewone doodgraver

Leden Jeugdnatuurclub zijn echte speurneuzen

apr 25
Twaalf leden van de Jeugdnatuurclub zijn met een aantal begeleiders en een tweetal moeders naar de Engbertsdijkvenen geweest. De kinderen bleken echte speurneuzen en met name Stan Veelers, één van de kleinsten, gaf aan een goede neus te hebben voor bijzondere diertjes.
Kievitsnest

Kievitsjongen komen met Pasen uit hun ei

apr 19
Kievitsjongen komen met Pasen uit hun ei. Een maand geleden, 17 maart, vonden de jonge Sjors Wolbers en zijn opa Harry het eerste kievitsnest rondom Ootmarsum. Daarin lagen vier eieren. De kievit kent een broedtijd van 28 tot 30 dagen en op de 29e dag bleken twee eieren uitgekomen te zijn.

Paashout halen 2017

apr 15
Paashout halen 2017. Vanmiddag is volgens lange tradities het paashout weer gehaald. Om 1 uur vertrokken de drie boerenwagens onder leiding van de zes Poaskearls richting het Springendal, waar de nodige dennentakken worden verzameld.

De mooiste voorjaarsplekjes van Harry Wolbers

apr 14
Voor Harry Wolbers is ieder jaargetijde een belevenis, maar ook in dit voorjaar ontluikt bij hem de altijd aanwezige liefde voor de natuur. Op zijn zoektocht voelt hij dat ‘The Spring is in the Air’ en weet natuurplekken te ontdekken waar hij geen mens tegenkomt.
Fraai Haarmos

Mossenexcursie

apr 08
Mossenexcursie, verslag van een excursie van de Natuurwerkgroep Heemkunde Ootmarsum
Jeugdnatuurclub zaait bloemperkjes

Jeugdnatuurclub zaait bloemperkjes

mrt 28
Jeugdnatuurclub zaait bloemperkjes. 25 leerlingen hebben bloemperkjes ingezaaid. Deze dag stond verder ook in het teken van de overhandiging van een cheque van €1500 die beschikbaar is gesteld door het coöperatiefonds van de Rabobank Twente Oost.
Presentatie Wim Wijering

Jaarvergadering 2017

mrt 27
Jaarvergadering 2017. Na de pauze was er een boeiende presentatie van Wim Wijering, één van de oprichters van de Natuur- en vogelwerkgroep ‘de Grutto’. Hij toonde ons een bloemlezing uit zijn schijnbaar onuitputtelijke collectie van prachtige foto's, die allemaal in onze omgeving zijn gemaakt.
Kievitseieren

Jeugdnatuurclub komt ogen tekort in Ottershagen

mrt 21
Jeugdnatuurclub komt ogen tekort in Ottershagen Maar liefst 21 jonge Jeugdnatuurclubleden bezochten onder leiding van 4 begeleiders de kijkhut in het natuurgebied Ottershagen. Ondanks een aantal nieuwe kijkers, een telescoop en een goed zoomend fototoestel kwamen de kinderen nog ogen tekort. In dit voorjaar wemelt het in dit natuurgebied van de weide- en watervogels.
Kaken

Jeugdnatuurclub pluist alles na

feb 14
De jeugdnatuurclub pluist alles na. Boswachter Irene van der Linde van Staatsbosbeheer (SBB) is de laatste tijd druk geweest met het verzamelen van braakballen. Gisteren vond ze nog braakballen van een bosuil, dus verser kan het haast niet. De boswachter kende een hele goede reden om deze braakballen bij elkaar te rapen.

Werkgroep Archeologie assisteert bij vooronderzoek Dusinksweg

feb 13
Eind januari hebben enkele leden van de werkgroep Archeologie assistentie verleend bij het archeologisch vooronderzoek aan de Dusinksweg.
Commandeurskamer

Molenhuisje bijna klaar

feb 08
Molenhuisje bijna klaar.... De restauratie van het Molenhuisje nadert haar voltooiing. Voor onder meer rasSiepel Rob Meijer is dit gebouw een paradepaardje. Het Molenhuisje is in feite het enige historische overblijfsel van de vroegere Commanderie.
Ootmarsum Wintertijd

Gedicht: Wintertijd, Marian Oude Elberink

jan 27
Gedicht: Wintertijd, Marian Oude Elberink. Op 27 januari 2017 presenteerde onze stadsdichter Marian Oude Elberink haar gedicht met als titel: Wintertijd

Presentatie Jaarboek 2017

jan 27
Eerste exemplaar Jaarboek Heemkunde voor Loes Stokkelaar Het eerste exemplaar van het jaarboekje van de Vereniging Heemkunde en omgeving is door voorzitter Nettie Aarnink overhandigd aan Loes Stokkelaar. “Wij hanteren twee belangrijke criteria om aan een persoon jaarlijks dit eerste
Jaarboek 2017

Jaarboek 2017

jan 27
Jaarboek 2017

2016

Excursie Emslandkampen

sep 17
Excursie ‘Emslandkampen: zo dichtbij en zo onbekend’ zaterdag 17 september! Vorig jaar zat de zaal bij Hotel van der Maas tjokvol toen Pieter Albers uit Emmen een ontroerende lezing gaf over de Emslandkampen. Op deze donateursavond van Heemkunde Ootmarsum bleek

Fotoalbum 50 jaar Heemkunde

mei 28
Fotoalbum 50 jaar Heemkunde. Op deze pagina vindt u een serie foto's gemaakt door Rob Meijer, die deze prachtige dag heeft vastgelegd
Gedicht Marion oude Elberink

Marian oude Elberink

mei 28
Marian oude Elberink won met het gedicht "Ode aan Ootmarsum in 2016" de eerste prijs en werd daarmee de eerste stadsdichter van Ootmarsum.

50-jarig jubileum Heemkunde

mei 28
Officiële en openbare jubileumbijeenkomst op het Kerkplein Ootmarsum Toespraak door Nettie Aarnink, voorzitter Vereniging Heemkunde Ootmarsum Muzikale omlijsting van Oatmössche: een gezamenlijk lied gezongen door groep leerlingen van de Meander Onthulling van het jubileumgeschenk aan Ootmarsum: Zicht op Ootmarsum Toespraak
Marlou Raatgerink Ben Velthuis

Redactieleden in het gouden zonnetje

feb 19
In dit jubileumjaar werden tijdens de presentatie van het Jaarboek 2016 twee redactieleden in het gouden zonnetje gezet: Marlou Raatgerink en Ben Velthuis.

2015

Commanderie en huis Ootmarsum 1

Commanderie en Huis Ootmarsum

dec 16
De presentatie van het boek Commanderie en Huis Ootmarsum; Kroniek van een ridderhuis en de familie Van Heiden vond plaats op 16 december 2015 in restaurant de Weemhof. Behalve de officiële genodigden waren ook alle intekenaars op het boek uitgenodigd. Schrijver Henk Eweg was aangenaam verrast door de grote opkomst.
Pieter Albers Emslandkampen

Pieter Albers over Emslandkampen

okt 15
Pieter Albers over Emslandkampen tijdens de donateursvond van Heemkunde Ootmarsum op 15 oktober 2015. Muisstil was het in de goed gevulde zaal bij hotel van der Maas tijdens het verhaal van Pieter Albers over de vergeten 15 Emsland-kampen.

Oorlogsslachtoffers Ootmarsum

mei 04
Op 4 mei werd het mobiele oorlogsmonument onthuld op het stadhuis van de gemeente Dinkelland. Hierop staan de namen van in totaal 368 slachtoffers, waaronder 86 slachtoffers uit de voormalige gemeente Ootmarsum. Tevens werden de namenboeken met de biografieën van
Ben Heerink afscheid

Afscheid Ben Heerink

mrt 05
Afscheid Ben Heerink. Ben heeft na 17 jaar trouwe dienst afscheid genomen als bestuurslid van de Vogelwerkgroep, die valt onder de Vereniging Heemkunde Ootmarsum en Omstreken. Vanaf 2005 heeft hij deze enthousiaste groep vogelaars als voorzitter geleid.