2017

Kievitsnest

Kievitsjongen komen met Pasen uit hun ei

apr 19
Kievitsjongen komen met Pasen uit hun ei. Een maand geleden, 17 maart, vonden de jonge Sjors Wolbers en zijn opa Harry het eerste kievitsnest rondom Ootmarsum. Daarin lagen vier eieren. De kievit kent een broedtijd van 28 tot 30 dagen en op de 29e dag bleken twee eieren uitgekomen te zijn.

Paashout halen 2017

apr 15
Paashout halen 2017. Vanmiddag is volgens lange tradities het paashout weer gehaald. Om 1 uur vertrokken de drie boerenwagens onder leiding van de zes Poaskearls richting het Springendal, waar de nodige dennentakken worden verzameld.

De mooiste voorjaarsplekjes van Harry Wolbers

apr 14
Voor Harry Wolbers is ieder jaargetijde een belevenis, maar ook in dit voorjaar ontluikt bij hem de altijd aanwezige liefde voor de natuur. Op zijn zoektocht voelt hij dat ‘The Spring is in the Air’ en weet natuurplekken te ontdekken waar hij geen mens tegenkomt.
Jeugdnatuurclub zaait bloemperkjes

Jeugdnatuurclub zaait bloemperkjes

mrt 28
Jeugdnatuurclub zaait bloemperkjes. 25 leerlingen hebben bloemperkjes ingezaaid. Deze dag stond verder ook in het teken van de overhandiging van een cheque van €1500 die beschikbaar is gesteld door het coöperatiefonds van de Rabobank Twente Oost.
Presentatie Wim Wijering

Jaarvergadering 2017

mrt 27
Jaarvergadering 2017. Na de pauze was er een boeiende presentatie van Wim Wijering, één van de oprichters van de Natuur- en vogelwerkgroep ‘de Grutto’. Hij toonde ons een bloemlezing uit zijn schijnbaar onuitputtelijke collectie van prachtige foto's, die allemaal in onze omgeving zijn gemaakt.
Kievitseieren

Jeugdnatuurclub komt ogen tekort in Ottershagen

mrt 21
Jeugdnatuurclub komt ogen tekort in Ottershagen Maar liefst 21 jonge Jeugdnatuurclubleden bezochten onder leiding van 4 begeleiders de kijkhut in het natuurgebied Ottershagen. Ondanks een aantal nieuwe kijkers, een telescoop en een goed zoomend fototoestel kwamen de kinderen nog ogen tekort. In dit voorjaar wemelt het in dit natuurgebied van de weide- en watervogels.
Kaken

Jeugdnatuurclub pluist alles na

feb 14
De jeugdnatuurclub pluist alles na. Boswachter Irene van der Linde van Staatsbosbeheer (SBB) is de laatste tijd druk geweest met het verzamelen van braakballen. Gisteren vond ze nog braakballen van een bosuil, dus verser kan het haast niet. De boswachter kende een hele goede reden om deze braakballen bij elkaar te rapen.

Werkgroep Archeologie assisteert bij vooronderzoek Dusinksweg

feb 13
Eind januari hebben enkele leden van de werkgroep Archeologie assistentie verleend bij het archeologisch vooronderzoek aan de Dusinksweg.
Commandeurskamer

Molenhuisje bijna klaar

feb 08
Molenhuisje bijna klaar.... De restauratie van het Molenhuisje nadert haar voltooiing. Voor onder meer rasSiepel Rob Meijer is dit gebouw een paradepaardje. Het Molenhuisje is in feite het enige historische overblijfsel van de vroegere Commanderie.

Presentatie Jaarboek 2017

jan 27
Eerste exemplaar Jaarboek Heemkunde voor Loes Stokkelaar Het eerste exemplaar van het jaarboekje van de Vereniging Heemkunde en omgeving is door voorzitter Nettie Aarnink overhandigd aan Loes Stokkelaar. “Wij hanteren twee belangrijke criteria om aan een persoon jaarlijks dit eerste
Jaarboek 2017

Jaarboek 2017

jan 27
Jaarboek 2017

2016

Excursie Emslandkampen

sep 17
Excursie ‘Emslandkampen: zo dichtbij en zo onbekend’ zaterdag 17 september! Vorig jaar zat de zaal bij Hotel van der Maas tjokvol toen Pieter Albers uit Emmen een ontroerende lezing gaf over de Emslandkampen. Op deze donateursavond van Heemkunde Ootmarsum bleek

Fotoalbum 50 jaar Heemkunde

mei 28
Fotoalbum 50 jaar Heemkunde. Op deze pagina vindt u een serie foto's gemaakt door Rob Meijer, die deze prachtige dag heeft vastgelegd
Gedicht Marion oude Elberink

Marian oude Elberink

mei 28
Marian oude Elberink won met het gedicht "Ode aan Ootmarsum in 2016" de eerste prijs en werd daarmee de eerste stadsdichter van Ootmarsum.

50-jarig jubileum Heemkunde

mei 28
Officiële en openbare jubileumbijeenkomst op het Kerkplein Ootmarsum Toespraak door Nettie Aarnink, voorzitter Vereniging Heemkunde Ootmarsum Muzikale omlijsting van Oatmössche: een gezamenlijk lied gezongen door groep leerlingen van de Meander Onthulling van het jubileumgeschenk aan Ootmarsum: Zicht op Ootmarsum Toespraak
Marlou Raatgerink Ben Velthuis

Redactieleden in het gouden zonnetje

feb 19
In dit jubileumjaar werden tijdens de presentatie van het Jaarboek 2016 twee redactieleden in het gouden zonnetje gezet: Marlou Raatgerink en Ben Velthuis.

2015

Commanderie en huis Ootmarsum 1

Commanderie en Huis Ootmarsum

dec 16
De presentatie van het boek Commanderie en Huis Ootmarsum; Kroniek van een ridderhuis en de familie Van Heiden vond plaats op 16 december 2015 in restaurant de Weemhof. Behalve de officiële genodigden waren ook alle intekenaars op het boek uitgenodigd. Schrijver Henk Eweg was aangenaam verrast door de grote opkomst.
Pieter Albers Emslandkampen

Pieter Albers over Emslandkampen

okt 15
Pieter Albers over Emslandkampen tijdens de donateursvond van Heemkunde Ootmarsum op 15 oktober 2015. Muisstil was het in de goed gevulde zaal bij hotel van der Maas tijdens het verhaal van Pieter Albers over de vergeten 15 Emsland-kampen.

Oorlogsslachtoffers Ootmarsum

mei 04
Op 4 mei werd het mobiele oorlogsmonument onthuld op het stadhuis van de gemeente Dinkelland. Hierop staan de namen van in totaal 368 slachtoffers, waaronder 86 slachtoffers uit de voormalige gemeente Ootmarsum. Tevens werden de namenboeken met de biografieën van
Ben Heerink afscheid

Afscheid Ben Heerink

mrt 05
Afscheid Ben Heerink. Ben heeft na 17 jaar trouwe dienst afscheid genomen als bestuurslid van de Vogelwerkgroep, die valt onder de Vereniging Heemkunde Ootmarsum en Omstreken. Vanaf 2005 heeft hij deze enthousiaste groep vogelaars als voorzitter geleid.

Presentatie Jaarboek 2015

feb 23
Presentatie Jaarboek 2015. Het Jaarboek 2015 is van de pers gerold en wordt vrijdagavond 23 januari vanaf 20:00 uur gepresenteerd tijdens een gezellige bijeenkomst bij Gasterij De Weemhof. In de 32e editie kunt u weer volop genieten van allerlei verhalen
Afscheid Anton Greven

Afscheid Anton Greven

jan 23
Afscheid Anton Greven. Tijdens de presentatie van ons Jaarboek 2015 afgelopen vrijdagavond, hebben we afscheid genomen van ons vaste redactielid Anton Greven. Maar liefst 20 jaar heeft hij deel uitgemaakt van onze redactie. Zijn specialiteit was de juiste spelling. Schrijfwijze, interpunctie en vooral geen Germanismen of vertaald Twents.

2014

Grutto

Nationale Vogelweek 2014

mei 20
Van 17 t/m 25 mei 2014 barst de Nationale Vogelweek los. Door het hele land zijn er gratis vogelexcursies en activiteiten. Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland organiseren de Vogelweek om zoveel mogelijk mensen te stimuleren er op uit te trekken en samen met kenners vogels te ontdekken.

2013

Commanderie Ootmarsum

Commanderie van Ootmarsum

okt 30
Als alles volgens plan verloopt zal komende winter de canon van Overijssel op papier worden uitgebracht. Een verschijningsdatum is nog niet bekend. Gehoopt wordt met dit boek niet alleen de geschiedenis van de provincie in vijftig vensters weer te geven, maar ook een indruk te geven van het vele werk dat de afgelopen jaren door vrijwilligers is verzet.
Vogeltelling

Euro Birdwatch 2013

okt 05
Euro Birdwatch 2013. De Vogelwerkgroep Ootmarsum telt mee tijdens de Euro Birdwatch op zaterdag 5 oktober. Tussen 7.00 uur ’s morgens en pakweg 14.00 uur ’s middags staan de leden van deze betrokken vogelliefhebbers aan de Kerspelweg in het prachtige natuurgebied Ottershagen.