Excursie Zwillbrock en Enschede

Excursie Zwillbrock en EnschedeZaterdag 19 september 2009 gaan we er weer op uit. Voor onze jaarlijkse excursie gaan we dit jaar beginnen in Zwillbrock/Duitsland en eindigen in Enschede/Nederland.

Zwillbrock is een kleine plaats met maar 250 inwoners dat net over de grens bij Groenlo ligt. Jaarlijks komen er net als in Ootmarsum duizenden bezoekers. Wat Zwillbrock zo bijzonder maakt is de o.a. de Barrokkerk St. Franciscus en het Zwillbrocker Venn.

De Parochiekerk St. Franciscus diende tot 1811 als kloosterkerk van de aangesloten Minorietengemeenschap. Oorsprong ervan ligt echter reeds in het jaar 1651, toen Minorieten uit Bocholt in opdracht van de bisschop van Münster voor de vervolgde katholiek en uit het naburige Nederland een kerstnachtmis in de open lucht hielden, waarna één jaar later een kapel van turfplaggen werd gebouwd. Het prachtige interieur in barrokstijl geldt sinds de restauratie in de periode van 1958-1961 als het best bewaarde in het gehele Münsterland. Alle altaren en beelden zijn vervaardigd uit eikenhout. De gehele inrichting is nog in de oorspronkelijke staat.

Er is in de kerk een boek te koop genaamd “Grenzenloos, Zwillbrock en de missiestaties aan de grens”. Het geeft een klein overzicht van de achtergronden en historische feiten van de katholieke missiestaties langs de grens, waarbij de bijzondere nadruk ligt op klooster en kerk in Zwillbrock. U kunt het boek bij Bruder Hubert Müller voor een speciale Heemkunde prijs kopen voor €10,00 i.p.v €15,00.

De omgeving van Zwillbrock biedt een grenzenloze belevenis aan natuur en cultuur.

Refererend aan het 25-jarig bestaan van de vogelwerkgroep binnen de heemkunde, hebben we een excursie naar het Vogel- en natuurreservaat “het Zwillbrocker Venn” gepland. Dit is o.a. het meest noordelijk gelegen broedgebied van de flamingo.

Verder zijn er uitkijkposten met verrekijkers om de flora en fauna in dit unieke gebied te bekijken.
Ook bezoeken we het bijbehorende educatief centrum.

Excursie Zwillbrock EnschedeIn Enschede bezoeken we de Twentse Welle, het museum van het menselijke avontuur. Het vertelt het verhaal vanaf het moment dat de mens de streek Twente, net na de laaste ijstijd betrad en zicht hier vestigde. De natuur, de jacht, het verzamelen, de landbouw, de ontwikkeling van land naar stad en streek, de opkomst van de industrie, arbeid, innovatie, techniek en samenleving zijn hierin de belangrijkste onderwerpen.

Dit schitterende museum is gevestigd in een gerestaureerde textielfabriek (Rozendaal) in het rampgebied “Roombeek”. Het is de samenvoeging van o.a. het Textielmuseum, het Twents Natuurhistorisch museum en het van Deinse instituut.
Vergeet uw museumjaarkaart/65+ pasje niet!

Spreken deze onderwerpen u aan, geef u dan vòòr 10 september op bij:
Lucie Helthuis-Beijerink, Meijerstraat 10, Tel.: 293312, email: maillucie@home.nl
Harrie Hemmer, Stobbenkamp 48, Tel.: 291718, email: hemmer@hetnet.nl

Leden en donateurs betalen € 25,00 p.p. en introducees € 30,00 (incl koffie en maaltijd).
U kunt het geld overmaken onze bankrekening 14.01.01.284 of bij opgave contact betalen.

De organisatie heeft geprobeerd een gezellige dag te verzorgen en hoopt op uw enthousiaste deelname en mooi weer.

Verzamelen: zaterdag 19 september om 08.15 uur bij de GIBO aan de Denekamperstraat (bij de Rotonde).
Rond 18.00 uur zullen we weer terug zijn in Ootmarsum.

Lees hier het verslag van deze excursie.

Excursie Zwillbrock en Enschede