Vertelavond Dialect en Folklore

Met oons mooie Twents is niks mis.

Met deze aanhef willen we beginnen. De werkgroep Dialect en Folklore is het laatste jaar bezig geweest de mensen te laten genieten van de mooie Twentse taal. Onze groep heeft tijdens en aantal avonden verhalen, gedichten en liederen voorgedragen. En dit allemaal in het dialect. Deze verhalen en gedichten kunnen gebeurtenissen uit het verleden beschrijven maar ook uit het heden.

De reacties van de aanwezigen waren zeer positief. Enerzijds door de inhoud van het gebrachte en anderzijds door gebruik te maken van het Twentse dialect. Belangrijk daarbij is voor ons dat dit gebeurt in het dialect van de plaats waar het verhaal speelt. We bedoelen daarmee dat woorden met dezelfde betekenis in Ootmarsum anders worden uitgesproken dan in Denekamp. Dialect kan per plaats of dorp verschillen.

Vertelavond Dialect en FolkloreMet dit als uitgangspunt willen we in de toekomst meer vertelavonden organiseren. De eerste keer zal dat gebeuren op dinsdag 16 maart 2010 om 20.00 uur in een passende omgeving, het Los Hoes in Ootmarsum.
U bent daarbij van harte welkom.
Wel even aanmelden bij het Los Hoes (Openluchtmuseum Ootmarsum) 0541 293099. Er is plaats voor maximaal 40 personen.

Vervolgens is het de bedoeling dat tijdens deze avonden ook anderen de gelegenheid krijgen om een verhaal of gedicht te vertellen. Over het hoe en wanneer kunnen we u op 16 maart 2010 meer vertellen.

Vertelavond Dialect en FolkloreHet doel van dit alles is om te zorgen dat de Twentse taal niet verloren gaat. En ons lijkt het een goede manier om tradities en gebruiken in Twente op deze manier door te geven aan de generaties die na ons komen waarbij we het heden zeker niet uit het oog verliezen.

Dus er is niks mis mee om het Twentse dialect levend te houden.

Werkgroep Dialect en Folklore.

Vertelavond Dialect en Folklore