Excursie Hanzestad Kampen

Excursie Hanzestad KampenDe jaarlijkse excursie van de Heemkunde Vereniging Ootmarsum vindt dit jaar plaats op zaterdag 18 september 2010. Bestemming zal zijn Kampen.

Vertrek zal zijn uiterlijk 8.00 uur vanaf de rotonde Denekamperstraat.

Ootmarsum heeft veel gemeen met Kampen zoals de sigarenindustrie, de siepelmarkten en de Kamperuidagen en verder o.a, het vroegere gilden leven.

Toch zijn er ook grote verschillen en daar gaat onze belangstelling die dag naar uit.
De Hanzestad Kampen aan de monding van de IJssel gelegen kent een rijke historie.
Na de koffie bezoeken we de museumboerderij op het Kampereiland. Gebouwd op een terp gaf deze bescherming aan de vele overstromingen die tot 1928 veelvuldig voorkwamen. We vertrekken naar Kampen en lunchen in een schitterend restaurant dat is gevestigd in een klooster uit de veertiende eeuw.

Na de middag staat een bezoek aan het Stedelijk Museum Kampen op het programma. Dit museum is gevestigd in het middeleeuwse raadhuis. Kampen kent een lange traditie op het gebied van de rechtspraak. Dit is met name terug te zien in de Schepenzaal onderdeel van het middeleeuwse raadhuis. Deze zaal is sinds 1545 vrijwel onveranderd gebleven. De Oranjeportretten laten de band zien die Kampen heeft met het huis van Oranje. Alle stadhouders en staatshoofden van Willem de Zwijger tot en met koningin Beatrix zijn ten voeten uit geschilderd. Er is zelfs al een plek gereserveerd voor het portret van Willem Alexander.

Vervolgens gaan we aan boord van de salonboot het “Hendrikje”. Dit schip is in 1926 in Königswinter/Duitsland gebouwd, en deed er dienst als postboot. Tijdens het varen zal een gids uitleg geven over de flora en fauna van het natuurgebied rond de IJsseldelta.
Aansluitend bestaat de mogelijkheid om een stadswandeling (audiotour) te maken met “elektronische” gids en op eigen gelegenheid Kampen te bezichtigen, te winkelen of een van de vele terrasjes te pikken.

Omstreeks 19.00 uur zullen we weer in Ootmarsum aankomen.
De kosten zijn € 35,00 all in voor leden en donateurs.
Introducés betalen € 2,50 extra.

Lees hier het verslag van deze excursie.

Excursie Hanzestad Kampen