Thema-avond Dialect en folklore 2010

Thema-avond Dialect en folklore 2010In het programma 2010/2011 van de Heemkunde Ootmarsum zijn ook deze keer weer een aantal thema-avonden opgenomen. De eerstvolgende avond is gepland op woensdag 3 november a.s.

Deze avond zal worden verzorgd door Dialect en Folklore, een van de werkgroepen van de Heemkunde Ootmarsum. De avond wordt gehouden in Gasterij de Weemhof aan de Smithuisstraat 2b in Ootmarsum en begint om 20.00 uur (parkeren kunt u bij sporthal de Schalm). Zoals gewoonlijk zijn alle leden en donateurs van harte welkom. Het belooft een mooie avond te worden.

Dialect en Folklore brengt een avondvullend programma, “Twents doa is niks mis met”, met liedjes en verhalen in het dialect. De werkgroep wil daarmee een stimulans geven aan het gebruik van dialect in het algemeen en in het bijzonder aan het Twents. Ze vindt het belangrijk dat men de “moresproak” blijft gebruiken.

Het programma bestaat uit verhalen met belevenissen uit het verleden maar ook wordt aandacht besteed aan de nieuwe tijd. U zult merken dat dialect zelfs een “wereldtaal” kan zijn. Laat u verrassen.

Dus, een avond om niet te missen.

Ook onze Duitse naobers zijn uitgenodigd:

In de tijd dat de gemeente Ootmarsum een zelfstandige gemeente was, waren er zeer innige contacten met vooral onze oosterburen in Neuenhaus.

Deze contacten gingen over een breed scala aan – vooral – culturele zaken en de contacten waren er tot op het hoogste niveau.

De diverse heemkundeverenigingen gingen veelvuldig met elkaar om en ook de burgemeesters van Ootmarsum en de buurgemeente Neuenhaus spraken elkaar regelmatig. Helaas zijn na de gemeentelijke herindeling waarin Ootmarsum zijn zelfstandigheid verloor de contacten zo goed als verwaterd.
Echter, enkele leden van de Heemkunde Ootmarsum bleven informeel nog wel contact houden met mensen van de Gesamtgemeinde Neuenhaus.

Recent heeft ook de stadsraad Ootmarsum de samenwerking met de oosterburen weer opgepakt en dit alles heeft geleid tot een uitnodiging van gemeente Neuenhaus aan de stadsraad afgelopen zomer om tot verdere samenwerking te komen. De stadsraad werd met veel egards ontvangen, en deze ontmoeting werd een groot succes.

In het verlengde van deze ontmoeting ontving de Heemkunde Ootmarsum een uitnodiging voor een ”plattproatersoamd” in het Duitse Velthausen en ook deze avond werd als zeer geslaagd ervaren.
Het spreekt dan ook voor zich dat de Heemkunde Ootmarsum ook de Duitse heemkundevrienden heeft uitgenodigd op de dialekt avond op 3 november a.s.

De reactie uit Duitsland was overweldigend, want niet alleen De Heimatfreunde Neuenhaus zijn aanwezig maar ook de Mühlen- und Brauchtumsverein Velthausen und umgebung, de Mühlenverein Lage en de Plattproatkreenk Grafschaft Bentheim Emlichheim geven acte de presénse.

Oude tijden herleven en de diverse verenigingen zijn vast van plan om de hernieuwde contacten uit te bouwen en opnieuw te komen tot vele ontmoetingen op velerlei gebied. Het spreekt voor zich dat de Heemkunde Ootmarsum zeer content is met de positieve reacties uit Duitsland.

Thema-avond Dialect en folklore 2010