Nacht van de nachtegaal 2011

Natuur(lijke) zoektocht naar de nachtegaal !

Nacht van de nachtegaal 2011Op maandag 9 mei 2011 organiseert de Vogelwerkgroep van de Vereniging Heemkunde Ootmarsum en Omstreken in nauwe samenwerking met de eveneens zeer actieve Stichting Natuur en Milieu uit Ootmarsum haar jaarlijkse fietstocht, welke in en om Ootmarsum bekend staat als “de jaarlijkse nacht van de nachtegaal”.

Leden van laatstgenoemde Stichting zullen op enthousiaste wijze “verhalen” over de natuur in en rondom het hedendaagse Ootmarsum, met haar prachtige beekdalen en coulisselandschap.

Onder aanvoering van enkele leden van de Vogelwerkgroep zal vervolgens een fietstocht van enkele uren worden gemaakt, welke de deelnemers o.a. langs het schitterende weidevogelgebied Ottershagen voert, om vervolgens bij invallende schemering vol spanning te hopen op het kunnen beluisteren van de bijzonder fascinerende klanken van nachtegalen.

De populatie in de leefomgeving van deze geweldige zangvogel is rondom Ootmarsum de laatste jaren enigszins verminderd, doch tijdens de voorgaande zestien afleveringen van de inmiddels zeer bekende “nacht” was dit onopvallende zangwonder meestal toch te horen.
En…. volgens enkele attente luisteraars zijn reeds op vrijdag 15 april van dit jaar de eerste klanken gehoord aan de Broekmatenweg in de omgeving van de Hunenborg, en bij Het Westerveld in Tilligte.

Het is elk jaar weer de moeite waard, vooral ook vanwege de altijd weer verrassende waarnemingen onderweg. Mede daarom is het dan ook geen wonder dat veel deelnemers jaarlijks terugkeren om de tocht mee te fietsen.
Aan deze avond kan iedere flora- en fauna-liefhebber gratis deelnemen.

Vertrek: om 19.00 uur vanaf het Appellaantje (op de Stobbenkamp) te Ootmarsum, waar tevens de mogelijkheid bestaat om een boekje aan te schaffen waarin 2 prachtige fietsroutes vanuit Ootmarsum zijn beschreven, die o.a. leiden langs gebieden waar tot nu toe jaarlijks nachtegalen te beluisteren zijn.

Nacht van de nachtegaal 2011