Kuiperberg monument Willem Wilmink

Op zaterdag 27 augustus 2011 werd op de Kuiperberg te Ootmarsum het Kuiperberg monument ter ere van Willem Wilmink onthuld.

Willem Wilmink werd op 25 oktober 1936 in Enschede geboren. Hij groeide uit tot een zeer bekende schrijver, dichter en voordrachtskunstenaar, waarbij zijn Twentse achtergrond altijd sterk naar voren kwam. Als kind heeft hij in de oorlog bij de Kuiperberg gewoond. Zijn belevenissen daar werden ook vaak omschreven in zijn verhalen en gedichten.

Desirée Groot KoerkampHet monument staat tussen de ANWB oriënteertafel en het Jodenkerkhof, de plek waar Herman Finkers destijds de as van de overledene heeft uitgestrooid.

Het monument is ontworpen en gemaakt door Desirée Groot Koerkamp van galerie Dechaux uit Ootmarsum. Het betreft een glazen boek geplaatst op een kubus met daar achter een tweetal ligbedden van Bentheimer zandsteen.

Wobke WilminkDe onthulling werd verricht door de Overijsselse cultuurgedeputeerde mevrouw Hester Maij, de weduwe van de dichter, mevrouw Wobke Wilmink – Klein, en Desirée Groot Koerkamp. Naast een aantal sprekers werd de onthulling opgeluisterd door het Kleinkoor Ootmarsum en de dichter Peter Weusthof.

Het initiatief voor het kunstwerk kwam van de Heemkunde Ootmarsum met financiële ondersteuning van de Gemeente Dinkelland, de provincie Overijssel, de ANWB en de Stichting Tijd en Richting. Deze laatste stichting stelt zich ten doel om het landschap in noordoost Twente te verfraaien met enkele monumentale Bentheimer stenen kunstwerken.

Zie ook de fotoreportage (49 foto’s) van de onthulling.

Goei’ndag Willem
Hoe is ‘t in ‘n hemmel, hes ‘t doar boav’n noar dien’n zin
ma’w heel efkes stoar’n, ’t middagdutke haals mon’n mer in
Reag’nt bie oe ok mangs, of he’j ieder’n dag good wear
drinks op zunnagsoamds ’n duuvelke met Onze Leev’n Hear?Ach Willem,
Het leav’n geet hier wa vedan, alles geet gewoon deur
vaak hew völ wil met mekaa, mangs is d’r ‘n luk gezeur.
’t Aamsven stun in braand, dat hes misschien wa zeen
mer de eggel, de muus, en ok de kenien komt a wear in de been.

Hes ‘t zulf opschrév’n Willem,
In ‘n oarlog hebt de Duutsers Ensche bombardeart
as klein jong, as puut, hes toen bie ’n Kuuperberg logeart.
Bie de smid en bie boer Mensink keeks diene oag’n oet.
op de fiets noa de bakker, doe ats de köst a van de stoet

Beste Willem,
Wie wilt die op disse stie veur altied in ’t zunnerke zett’n
doe bis Oatmuske en Oatmuske zal die nooit vergett’n.
‘n Kuuperberg was die dierbaar, doar bin wie heel trots op
met de Jod’n hier op ’t kerkhof vorm’s noe ’n stil noaberschop

Hes nog ene minuut Willem,
Ik heb wa efkes dubt, mer ik wil ‘t d’r toch op woag’n
um namens heel völ leu die nog één ding te vroag’n
Too, stuur nog is ‘n gedichtke disse kant op an
diene stukkes bint zo mooi, doar krie’w ja nooit genog van.

Ter gelegenheid van de onthulling van het kunstwerk in Ootmarsum op 27 augustus ter ere van Willem Wilmink.