Palmpasenoptocht in de Oostwal 1974

Palmpasenoptocht in de Oostwal 1974Palmpasenoptocht in de Oostwal. In veel plaatsen wordt er op Palmzondag een palmpasenoptocht gehouden. Het is een oude traditie binnen de katholieke kerk om hiermee de intocht van Jezus in Jeruzalem te gedenken. Daar zwaaiden de mensen met palmtakken naar hem. In de katholieke traditie wordt de palm vervangen door buxus; zo spreken wij ook van een “palmtakje” achter het kruisbeeld.

De palmpasen wordt in elke plaats verschillend versierd. Van heel vrolijk met vlaggetjes, tot erg sober. In Ootmarsum is de palmpasen heel groot en zwaar, maar met weinig echte lekkernijen voor de jeugd van tegenwoordig. De paaseitjes ontbreken bijvoorbeeld. Het is nog een hele kunst om aan de voorgeschreven Ootmarsumse palmpasen te voldoen en we zien dan ook steeds vaker dat men naar eigen fantasie iets samenstelt. Maar de basis: buxus met broodhaantjes blijft behouden.

Op de foto uit 1974 zien we de palmpasenoptocht in de Oostwal. Je kijkt richting Grotestraat en in het huis op de voorgrond woonde ‘oma’ Sien Silderhuis. Ernaast lag de smederij. De stoet is op weg naar café Pikkemaat waar de keuring van de palmpasens plaatsvond.

Het is stralend weer en de vaders zijn nog gekleed in pak met stropdas. Van de kinderen is niet erg veel te zien want ze zijn verscholen achter de grote palmpasens. Enkele volwassenen zijn duidelijk herkenbaar. Zij hebben de dag ervoor heel wat uurtjes in het optuigen van de palmpasen gestoken en lopen nu vol trots mee.

Vooraan links zien we Truus Tenniglo-Rikhof, dan kruidenier Frans Grimberg met links van hem waarschijnlijk de heer Kokos, en erachter groenteman Jan Smellink. Rechts voor loopt slager Bernhard Steinmeijer. De twee blonde kinderen naast Frans Grimberg zijn zijn zoontjes Frank (links) en Paul (rechts).

Deze foto kregen we van Joke Beld. Hebt u interessante foto’s van Ootmarsum e/o breng ze langs of stuur ze op. Wilt u de foto niet missen, dan kunt u hem ook digitaal opsturen.


  • Geplaatst in Dinkelland Visie 2012, week 13.
  • Mocht u aanvullingen op bovenstaande beschrijving weten of foutieve informatie herkennen, stuur ons dan de juiste info via dit speciale formulier.
Palmpasenoptocht in de Oostwal 1974