Excursie naar Osnabrück

De vereniging heemkunde Ootmarsum gaat zaterdag 15 september 2012 op excursie naar Osnabrück en omgeving. Zoals gebruikelijk is er deze dag een informatief en ontspannend programma voor zowel leden als niet-leden.

Osnabruck Altstadt Osnabruck Tuotenbeelden

Als eerste zal een bezoek worden gebracht aan Mettingen. In deze plaats ligt de oorsprong van veel kledingwinkels die zijn voortgekomen uit de handelsreiziger die van deur tot deur hun handel aan de man brachten. In Mettingen vinden we bijvoorbeeld de Brenninckhof, het stamhuis van Clemens & August Brenninkmeijer, die aan de basis van het huidige C&A-imperium stonden. In Mettingen is er koffie en gebak en gelegenheid in het Tüöttendorf en -museum meer te zien over de historie van de zogenaamde Töddenhandel.

Aansluitend wordt een bezoek gebracht aan park Kalkriese te Bramsche. In dit historische gebied nabij Osnabrück zijn in 1980 Romeinse munten gevonden. Bij verder archeologisch onderzoek stuitte men o.a. op de resten van een 400 meter lange muur en andere Romeinse zaken, waaronder munten met de letters “VAR” (=Varus). Algemeen wordt aangenomen dat de Romeinse veldheer Varus hier rond het begin van de jaartelling in een hinderlaag is gelopen en verslagen door de lokale bevolking.

In het park Kalkriese zijn de historische Romeinse sporen te bezichtigen. In 2009 werd het park geheel vernieuwd en geopend door Angela Merkel. Het hoofd van onze werkgroep archeologie, Hans oude Rengerink, zal vooraf in de bus een inleiding geven waarna de plaatselijke gids het verder overneemt.

Osnabruck Stpeterdom Osnabruck Hausbrauereirampendahl

De lunch zal genuttigd worden in Hausbrauerei Rampendahl te Osnabrück. Aansluitend is er een excursie door de Altstadt van Osnabrück onder leiding van een stadsgids. Uiteraard is er een bezoek aan de “Friedensaal” in het stadhuis (1688) en de St. Peter Dom, het oudste gebouw van de stad.

Wilt u liever op eigen gelegenheid deze mooie stad bezichtigen, dan kunt u op elk moment “uitstappen”.
Om 17:30 uur verzamelen op het plein voor het stadhuis voor vertrek naar de Siepelstad, waar we rond 19:00 zullen arriveren.

Osnabruck RathausDeze prachtige dag kost slechts € 39,00 en is inclusief:

• Kaffee und Kuchen in Mettingen
  • Entree Tüöttenmuseum Mettingen
  • Entree en rondleiding met gids door park Kalkriese
  • Lunch Brauerei Rampendahl Osnabrück
  • Wandeling door Altstadt Osnabrück onder leiding van stadsgids
  • Vervoer per luxe touringcar

Vertrek 08:00 uur bij Flynth (Gibo) rotonde Denekamperstraat.

Aanmelden vóór 5 september 2012 via:
info@heemkunde-ootmarsum.nl
of via: Harrie Hemmer, tel: 291718

Uw bijdrage van € 39,00 per persoon kunt u (na aanmelding !) overmaken op rekening: 1401.01.284 onder vermelding van: excursie 2012.

Lees hier het verslag van deze excursie.

Excursie naar Osnabrück