Excursie Landgasthof Althof

Excursie Heemkunde op zaterdag 21 september 2013

Excursie Landgasthof AlthofOm 8.00 uur zetten we koers vanaf de rotonde aan de Denekamperstraat, naar Landgasthof Althof te Langenhorst, voor “Kaffee und Kuchen”.

Haus Welbergen, één van de mooiste “Wasserburchten” in het Münsterland, is daarna de eerste bestemming. Het werd omstreeks 1570 in Renaissancestijl gebouwd, een dubbele aanleg van grachten gaf een extra bescherming aan het woonhuis.

Huis Welbergen heeft model gestaan voor de architectuur van de nieuw te bouwen Commanderie te Ootmarsum.

Het geeft een juiste indruk van hoe de oude landadel vroeger woonde en leefde.

Haus WelbergenVia de oudste bewoners van dit adellijke huis – de heren van Welberghe en daarna vele andere families – werd het huis in 1929 eigendom van de bankier Jan Jordaan. Mede met behulp van zijn echtgenote, Bertha Jordaan van Heek werden het huis en de tuinen in oude luister hersteld. Het is sinds 1960 eigendom van de Bertha Jordaan- van Heek Stichting.

Namens voornoemde stichting, zal het bestuurslid en beheerder, Mr. Dr. H. Baumeister en zijn vrouw ons rondleiden door het interessante gebouw met zijn schitterende tuinen.

Vervolgens gaan we naar het prachtig gerenoveerde voormalig Augustijner klooster Frenswegen (1394) aan de rand van Nordhorn. Omringd door eeuwenoude kloostermuren zullen we in de catacomben (kelder) in een unieke sfeer gebruik maken van een lunchbuffet.

Aansluitend kunt u op eigen gelegenheid een wandeling maken of deelnemen aan de rondleiding door het complex o.l.v. een gids.

We vervolgen met een rondvaart over de vecht en een rondleiding onder het motto “Nordhorn von Textilstadt bis Wasserstadt “.De schilderachtige binnenstad wordt door de vecht als een eiland omsloten.Het stadsmuseum in de “Povel Turm” van de voormalige spinnerij geeft een goed beeld van de opkomst en ondergang van de textielindustrie waarmee Nordhorn zo sterk verweven is. Het levendige centrum van deze voormalige textielstad is tegenwoordig een geliefde bestemming voor cultuurliefhebbers en winkelend publiek.

Na afloop kunt u zelf nog even een “Stadtbummel” maken.
We zullen omstreeks 18.30 u weer in Ootmarsum zijn.
De kosten all in € 39.00

Opgave, vóór 16 september 2013 via:
Maria Hunder, tel: ( 0541) 292924, Mail: mariahunder@live.nl
Harrie Hemmer, tel: (0541) 291718, Mail : harrie.hemmer@ziggo.nl