De nachtwacht 1975

De nachtwacht Ben MorshuisDe nachtwacht zingt samen met stadsgenoten het nachtwachtlied tijdens de jaarwisseling.
De nachtwacht functioneert nu nog maar 1x per jaar. Het is eigenlijk een folkloristisch gebruik geworden.

Sinds mensenheugenis heeft Ootmarsum, evenals vele middeleeuwse steden, een nachtwacht. Zijn taak was: het bewaken van stadswallen en poorten, het waarschuwen en mobiliseren van burgers bij brand, en er op toezien dat er niet werd ingebroken. Kortom zorgen voor de veiligheid van de burger ‘s nachts.

Met de komst van veldwachter en brandweer werd de nachtwacht overbodig. In 1917 werd het beroep nachtwacht in Ootmarsum afgeschaft, maar bleef het als oud gebruik in stand. Een keer per jaar, van Oud- op Nieuwjaar, maakt hij zijn ronde en zingt daarbij het aloude lied “Komt burgers komt…”.

Op de foto van rond 1975 ziet u op de voorgrond van links naar rechts:
Wim Polman, Marian Schulten, Gustaaf Brons sr., nachtwacht Ben Morshuis, Guus Brons jr., onbekend, Yvonne Essink, Jan Oude Vrielink?, onbekend meisje met lichte jas, Rietje Rekers, Wim Essink, Miep Tenniglo en onbekend. Achter het meisje met de lichte jas Elly Reinders.

De foto werd gemaakt door Jan Kienhuis, fotograaf van de Twentsche Courant.

Hebt u zelf nog een leuke foto om te plaatsen, neem dan contact met ons op.
Nabestellen kan via het hiernaast aanklikbare formulier of telefonisch via de vermelde contactpersonen.

  • Geplaatst in Dinkelland Visie 2014, week 1.
  • Mocht u aanvullingen op bovenstaande beschrijving weten of foutieve informatie herkennen, stuur ons dan de juiste info via dit speciale formulier.
De nachtwacht 1975