Kapelstraat 1936

Kapelstraat 1936Deze mooie oude foto uit 1936 laat een oud gedeelte van Ootmarsum tussen de wallen zien, met als middelpunt de kinderen Koopmans op een pony achter hun huis in de Kapelstraat, het “ Achterummeke” in de volksmond geheten.

De kinderen zijn van links naar rechts:
Annie Koopmans, Ine Koopmans, Jan Koopmans en Henny Koopmans.

Rechts staat het pand van Groener, dat later werd afgebroken t.b.v. de doorbraak naar de Westwal, die ook verliep via het hek links op de foto.

Verder links het woonhuis van ten Bokum (nog bestaand), de woning van Bekmann en de werkplaats van schilder Broekhuis en de winkel “Comestibiles“ van Maria Leidgeb.
De lunchroom en bakkerswinkel van Koopmans was aan de Grotestraat.
De achterzijde van het gebouw grensde aan de Kapelstraat. Bij de deur rechts op de foto bevond zich in 1944 tijdens de oorlog de gaarkeuken van de Luftwaffe. Naast de winkel van Leidgeb stond het woonhuis van de familie Broekhuis, dan een gangetje -‘nstengske- en de garage van de pastorie .

Vervolgens een open ruimte -‘nplaats- met ernaast het slachthuis van slager Floot en dan tot aan de schuur van hotel Kip (nog bestaand) allemaal groentetuintjes “höfkes”.

Achter de muur rechts bevond zich de R.K. Pastorie. Deze moest later plaats maken voor het bejaardenhuis St. Franciscus, dat op haar beurt moest wijken voor de nieuwbouw van het museum Ton Schulten.

  • Geplaatst in Dinkelland Visie 2014, week 2.
  • Mocht u aanvullingen op bovenstaande beschrijving weten of foutieve informatie herkennen, stuur ons dan de juiste info via dit speciale formulier.
Kapelstraat 1936