Passiespelen 1938

Passiespelen 1938Passiespelen 1938.
In Hertme vinden dit jaar weer passiespelen plaats. Een dergelijk schouwspel werd in augustus 1938 ook opgevoerd in Ootmarsum. Het initiatief ging uit van pastoor Schepers. Hij wist een Duits gezelschap (10 pers.) hier naar toe te halen. Zij speelden de hoofdrollen in het lijdensverhaal, zoals: Jezus, Judas, Johannes, Maria en Magdalena. De jeugd uit Ootmarsum, toen tussen de 12 en 20 jaar oud, fungeerde als figurant:
“Tempelmeisjes”, “Wenende Vrouwen”, “Herodesmeisjes”, “Maria Magdalenameisjes”, “Apostelen”, “Romeinse Soldaten”, “Hoge Priesters”, en “Het Volk”. Verschillende hadden ook een dubbelrol.

Op de foto van augustus 1938 staan “De Wenende Vrouwen”.
Van links naar rechts:
Santje Oude Weernink, Riky Johannink, Ank Reinders, Marietje Heupink en Nats Hulsink. Tussen Riky en Ank staat Wim Essink. Welke rol Wim Essink had bij deze groep is niet bekend.

De foto werd genomen door dokter Wortelboer.

Het Kerkplein vormde het openluchttheater, met als prachtige achtergrond de r.-k. kerk.
Voor de hoofdingang bevond zich het toneel, aan de overzijde (waar nu restaurant ’t Pläske is) was een grote tribune gebouwd. Om het geheel kwam een 1½ meter hoge juten omheining. Het mocht allemaal niet baten, want vanuit de woonhuizen rond het Kerkplein had men een prima gezicht op het hele gebeuren en ook het jutedoek bood veel mogelijkheden voor zwartkijkers.

Er werden veel te weinig entreekaartjes verkocht, zodat het uitdraaide op een financieel fiasco voor de Duitse toneelgroep.

  • Geplaatst in Dinkelland Visie 2014, week 20.
  • Mocht u aanvullingen op bovenstaande beschrijving weten of foutieve informatie herkennen, stuur ons dan de juiste info via dit speciale formulier.
Passiespelen 1938