50-jarig jubileum Heemkunde

Officiële en openbare jubileumbijeenkomst op het Kerkplein Ootmarsum

  • Toespraak door Nettie Aarnink, voorzitter Vereniging Heemkunde Ootmarsum
  • Muzikale omlijsting van Oatmössche: een gezamenlijk lied gezongen door groep leerlingen van de Meander
  • Onthulling van het jubileumgeschenk aan Ootmarsum: Zicht op Ootmarsum
  • Toespraak door burgemeester Ineke Bakker
  • Een versnapering
  • Bekendmaking winnaars gedichtenwedstrijd door juryleden Ine Hulsman en Gerard Wilbers
  • Voordracht gedichten
  • Prijsuitreiking en aanwijzing van Marian oude Elberink als stadsdichter door wethouder Annette Zwiep
  • Aanbieding beeldenboek van Ootmarsum gemaakt door Rob Meijer als cadeau voor jarige Heemkunde

50-jarig jubileum Heemkunde

‘ZICHT OP OOTMARSUM’ EEN BIJZONDER KUNSTWERK!

50-jarig jubileum Heemkunde Ootmarsum. Een halve eeuw Heemkunde Ootmarsum is een mijlpaal die gemarkeerd mag worden.

Gekozen is voor een kunstwerk in de openbare ruimte. Een kunstwerk dat de historische setting van het stadje weergeeft en daarmee belangrijke historische gebouwen laat zien. Het moet de bezoekers wegwijs maken in het centrum en tevens de band met de vereniging Heemkunde weergeven.

Aan al die voorwaarden kon voldaan worden door de keuze voor een interpretatie van de historische kaart van Ootmarsum van Jacob van Deventer met daarin afbeeldingen van twaalf belangrijke historische panden. Jacob van Deventer maakte deze kaart in opdracht van Koning Philips II van Spanje in 1560, in een tijd toen Nederland onder Spaans bewind stond. Het stadje had in die tijd poorten en grachten.

Kunstwerk

Maar ja, hoe de verschillende elementen te verenigen in één kunstwerk ? Glaskunstenares Desirée Groot Koerkamp van Dechaux Glasdesign had het antwoord. Met haar speciale techniek brandt ze aquareltekeningen direct in glas en verstevigt dat met lagen gehard glas. Een voorbeeld van haar techniek is te bewonderen in het monument voor Willem Wilmink op de Kuiperberg. In een joyeuze kleurenmengeling interpreteerde de glaskunstenares de kaart van Jacob van Deventer. Aan de hand van veel foto’s en historisch materiaal tekende ze de gebouwen met pen in de plattegrond. Een korte index geeft de namen van de twaalf gebouwen en het stadswapen van Ootmarsum maakt daarmee de plattegrond af.

Ter gelegenheid van haar 50-jarige jubileum schenkt de vereniging Heemkunde Ootmarsum een fraai, kunstzinnig, modern maar ook functioneel kunstwerk. Het nodigt de bezoeker uit voor een wandeling door het oude centrum en zo de karakteristieke gebouwen te bekijken.

‘Zicht op Ootmarsum’ sluit zo helemaal aan bij de doelstelling van Heemkunde Ootmarsum: het verleden behouden, verrijken en zichtbaar maken in ons stormachtige heden.

Vereniging Heemkunde Ootmarsum en omstreken,
Nettie Aarnink (voorzitter)
28 mei 2016

Locatie kunstwerk: zuidzijde oude raadhuis aan het Kerkplein te Ootmarsum.
Afgebeelde gebouwen: Stadhuis, Protestantse kerk, Hofmeierhuis, Simon & Judaskerk, Poorten Frederikhuis, Drostenhuis, Stiepelhoes, Klooster Maria Ad Fontes, La Poste, Cremershuis, Korenmolen Oude Hengel, Molenhuisje Commanderie

Bekijk hier een aantal foto’s van het 50-jarig jubileum.

50-jarig jubileum Heemkunde