Molenhuisje

Molenhuisje Ootmarsum

Het molenhuisje, dat momenteel wordt gerestaureerd, is het enige bouwwerk dat resteert van de roemruchte Commanderie, die ongeveer 200 jaar geleden is gesloopt.

Bij het molenhuisje, dat eens deel uitmaakte van het Huis Ootmarsum -de vroegere Commanderie- bevond zich een watermolen. Het molenrad werd aangedreven door een beek, die uitmondde in een molenkolk, die aan de overkant van het Oldenzaalsvoetpad lag.

In 1920 was het in bezit van de familie Palthe. In 1928 werd het aan de Ned. Hervormde Gemeente geschonken en in 1959 aangekocht door de gemeente Ootmarsum. In 1968 werd het gerestaureerd.
In 1990 werd het molenhuisje het Heemhuis van de Stichting Heemkunde Ootmarsum (nu Vereniging Heemkunde Ootmarsum).

Op de foto links zit Egidius Wientjes -met lange bakkebaarden- in zijn kruiwagen. Hij kwam waarschijnlijk van zijn land aan het Oldenzaalsvoetpad. Op de kruiwagen ligt een takkenbos, ongetwijfeld bestemd voor de oven van zijn bakkerij aan de Ganzenmarkt.
Voor de voordeur, die zich voor de oorlog aan de voorkant bevond, staan de bewoners: vlnr. mevr. Geesje Kooken-Bosch, zoon Kooken en Hendrikus Johannes Kooken schilder van beroep.

  • Geplaatst in Dinkelland Visie 2016, week 32.
  • Mocht u aanvullingen op bovenstaande beschrijving weten of foutieve informatie herkennen, stuur ons dan de juiste info via dit speciale formulier.
Er zijn adressen aanwezig in de Wie Woonde Waar database waar foto's staan die gerelateerd zijn aan deze pagina:

Smithuisstraat 2
Molenhuisje