Excursie Emslanden

Excursie Emslanden o.l.v. Pieter Albers. We zullen dit jaar een bezoek brengen aan de Emslandkampen.

Tijdens de druk bezochte lezing van Pieter Albers tijdens onze donateursavond 2015 bleek er veel belangstelling te bestaan voor een excursie. We hebben dan ook besloten deze te houden op de inmiddels traditionele derde zaterdag van september (17 september 2016).

Excursie EmslandkampenVlak over onze grens hebben in het naburige Graafschap Bentheim en het Emsland van 1933 tot 1945 vijftien concentratiekampen gelegen. Het is haast onvoorstelbaar dat de geschiedenis van deze “Emslandkampen” zo lang onbekend is gebleven. Zo dicht bij ons in de buurt. De ligging van deze kampen is moeilijk te vinden. Je moet de weg weten om er te komen. Nergens onderweg staan borden die je verwijzen naar deze locaties. De enige bordjes die je tegenkomt hebben het opschrift “Kriegsgräber-stätte”, of te wel oorlogsbegraafplaatsen. De argeloze toerist denkt dan dat daar Duitse soldaten zijn begraven die in de oorlog ver weg zijn gesneuveld en na de oorlog herbegraven zijn in hun vaderland; niet wetende dat juist daar op die Kriegsgräberstätte duizenden en duizenden slachtoffers in massagraven liggen die in die Emslandkampen zijn gestorven.

De excursie is bedoeld om een tipje van de sluier, die over deze onbekende geschiedenis ligt, op te lichten. We rijden met de bus langs plekken waar nog stille getuigen van die tijd te vinden zijn en we horen de verhalen. Af en toe stappen we uit voor een korte wandeling over zo’n historische plek en natuurlijk brengen we een bezoek aan de Gedenkstätte Esterwegen. Hier is een uitgebreid documentatiecentrum, waar in beeld en geluid de geschiedenis van deze kampen te zien en te horen is. Ook maken we een korte wandeling over het terrein van het vroegere kamp Esterwegen, het kamp dat onder de gevangenen toentertijd bekend stond als ‘de hel aan de bosrand’.

Deelname:

Opgeven bij Harrie Hemmer, e-mail: harrie.hemmer@hotmail.com
Tel: 06 2222 4041
N.B. Zij die zich reeds opgegeven hebben na afloop van de lezing van Pieter Albers in november 2015 zijn bekend.
Wij houden u in de loop van 2016 op de hoogte.

Excursie Emslanden