Wasserij “Het Springendal”

Wasserij het SpringendalTot 1884 stond op de plek van Wasserij “Het Springendal” een uitstekend florerende papierfabriek.

Toen de papierfabriek werd verplaatst naar Wapenveld begon de heer Gerrit Willem Cramer in 1886 een wasserij op deze unieke plek op het Springendal. De wasserij werd voortgezet door de familie Cramer-Textor.

In 1962 kocht de heer Roelof Dijkkamp de wasserij van de Familie Cramer. In het jaar van aankoop brandde de wasserij af. Er werd een nieuwe wasserij gebouwd die aan de moderne eisen van die tijd voldeed.
Vanaf het moment dat de nieuwbouw klaar was werd alweer uitgekeken naar de eerste  uitbreiding.

Het bouwen van een zuiveringsinstallatie werd het doel. Zoon Jan Dijkkamp maakte van de zuiveringsinstallatie zijn levenswerk. Hij stelde ten doel om het zuivere bronwater dat hij van de Springendalse beek aftapte en als waswater gebruikte, uiteindelijk weer als zuiver water aan de beek terug te geven.

De wasserij werd steeds verder uitgebreid. In 1986 werd het 100 jarig jubileum gevierd.

Na veel ervaring te hebben opgedaan in de wasserijwereld trad Ron Dijkkamp, de 3e generatie Dijkkamp, in 1996 aan als directeur.

In 2010 werd er weer een mijlpaal bereikt toen de laatste nieuwbouw was voltooid. Een prachtig bedrijf vierde in 2011 het 125 jarig bestaan.

Donderdag 27 oktober a.s. brengen Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima een bezoek aan Wasserij het Springendal.

Het feit dat wij ecologie en economie op deze prachtige locatie op onze unieke manier weten te combineren krijgt met dit bezoek uitzonderlijke aandacht aldus een trotse Ron Dijkkamp. Er wordt weer een mijlpaal bereikt!

Op bijgaande foto ziet u de achterzijde van Wasserij “Het Springendal “, het waterrad en de bronbeek. De foto werd gemaakt omstreeks 1955.

  • Geplaatst in Dinkelland Visie 2016, week 43.
  • Mocht u aanvullingen op bovenstaande beschrijving weten of foutieve informatie herkennen, stuur ons dan de juiste info via dit speciale formulier.
Wasserij “Het Springendal”