Bruêns, Hendrika Gerharda

• Geboren te 05-06-1895 te Doesburg.
  • Overleden 02-06-1945 Banjoebiroe, Indonesië
  • D.v.Albertus Christianus Albertus Bruens, banketbakker, en Johanna Gerritsen.
  • Gehuwd met Henricus Lambertus Maria Horsthuis.
Hendrika Gerharda Bruêns

De weduwe Bruêns-Gerritsen woonde sinds september 1914 met haar kinderen op A nummer 277 te Ootmarsum. Haar man was reeds in 1906 overleden.

Hendrika Gerharda Bruêns (Riek) was een tante van oorlogsslachtoffer Jacques Verbeeten, die korte tijd bij hen heeft gewoond.

Ze trouwde in april 1927 met Harrys Horsthuis, eerder hoofd der school in Langeveen en later werkzaam in Ootmarsum. Samen vertrokken ze dezelfde maand naar Indië, waar in 1928 hun zoon Bert werd geboren.

Harry werkte daar als leraar Engels in Fort de Kock en Padangsidempuan op Sumatra en in Malang op Java. In deze stad werd hij in 1938 hoofd der Mulo

Beiden kwamen tijdens de Japanse bezetting in concentratiekampen, waar Riek in het burgerkamp 10 te Banjabiroe overleed. Haar man keerde terug naar Oldenzaal, maar leed ernstig aan hongeroedeem en tbc waaraan hij in 1946 overleed. Zoon Bert groeide op bij een oom en tante.

Begraven: Nederlands ereveld Kalibanteng te Semarang, vak II nr. 281.

Harrys Horsthuis
Hendrika Gerharda Bruêns graf