Menco/Minco, Manus

Manus MencoManus Minco werd geboren in een gezin van zes kinderen. Hij trouwde in 1887 met de Ootmarsumse Sebilla Hedeman, samen kregen ze vijf kinderen. Hij begon een zaak in dames- en herenkleding aan de Denekamperstraat en vanaf 1896 in het Cremershuis aan de Marktstraat 3.

De eigenlijke naam is Minco, maar ze werden door iedereen Menco genoemd. Ook op hun grafsteen staat de naam Menco.

In 1918 is de familie naar de Grotestraat 156 in Almelo verhuisd, waar hij een kleermakerszaak opbouwde. Na het overlijden van Sebilla op 06-07-1921 hertrouwde Manus in 1923 te Amsterdam met Roosje Cohen.

Zijn zoon Maurits dacht hem veilig onder te kunnen brengen in het R.K. Ziekenhuis te Enschede. Manus werd echter vanuit het ziekenhuis op transport gesteld naar Sobibor.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn vrouw Roosje, zijn kinderen Carel en Maurits met hun gezinnen, zijn zus Grietje en zijn broer Nathan met zijn gezin. Zijn zoon David overleefde de oorlog. De kinderen Salomon en Estella waren al eerder overleden.

Monument op de Joodse Begraafplaats te Almelo.

Monument Sobibor
Monument Sobibor
Menco/Minco, Manus