Menco/Minco, Nico

Gezin Maurits MencoNico Minco was een zoon van Maurits Minco.

Het gezin zat met vier van de zes kinderen ondergedoken op de boerderij van de familie Evers, ‘erve Paus’, te Hezingen. Ze werden verraden, waarna ze op 06-10-1944 werden opgepakt. Een dag later werden Maurits en zijn zoons Simon Minco, Sallo Minco en Nico door een Duits vuurpeloton aan de voet van de Kuiperberg om het leven gebracht. Zijn vrouw Sophia Nathans en dochter Estella Rosetta zijn naar het concentratiekamp te Uelzen, nabij Hamburg (Duitsland) op transport gesteld, waarna men nooit meer iets van hen heeft vernomen.

Holocaustslachtoffers, evenals zijn ouders, broers Sallo Minco en Simon Minco, zijn zus Stella en zijn grootvader Manus en oom Carel met zijn gezin. De oudste kinderen Herman Minco en Betty Minco zaten elders ondergedoken en overleefden de oorlog.

Begraven: Joodse Begraafplaats te Almelo.
Monument op de Joodse Begraafplaats te Almelo.
Grafsteen met inscriptie op de plek waar de lichamen werden gevonden.
In 1986 werd ter nagedachtenis aan Sallo in het Holocaustmuseum Yad Vashem te Jeruzalem een tentoonstelling ingericht van zijn bewaard gebleven schilderijen.

Menco/Minco, Nico