Menco/Minco, Nico

Gezin Maurits MencoNico Menco was een zoon van Maurits Menco.

Het gezin zat met vier van de zes kinderen ondergedoken op de boerderij van de familie Evers, ‘erve Paus’, te Hezingen. Ze werden verraden, waarna ze op 06-10-1944 werden opgepakt. Een dag later werden Maurits en zijn zoons Simon Nathan, Salomon Elisa (Sallo) en Nico door een Duits vuurpeloton aan de voet van de Kuiperberg om het leven gebracht. Zijn vrouw Sophia Nathans en dochter Estella Rosetta zijn naar het concentratiekamp te Uelzen, nabij Hamburg (Duitsland) op transport gesteld, waarna men nooit meer iets van hen heeft vernomen.

Holocaustslachtoffers, evenals zijn ouders, broers Salomon Elisa en Simon Nathan, zijn zus Estella en zijn grootvader Manus en oom Carel met zijn gezin. De oudste kinderen Herman en Betty zaten elders ondergedoken en overleefden de oorlog.

Begraven: Joodse Begraafplaats te Almelo.
Monument op de Joodse Begraafplaats te Almelo.
Grafsteen met inscriptie op de plek waar de lichamen werden gevonden.
In 1986 werd ter nagedachtenis aan Sallo in het Holocaustmuseum Yad Vashem te Jeruzalem een tentoonstelling ingericht van zijn bewaard gebleven schilderijen.

Menco/Minco, Nico