Nierkens, Willem Johannes

• Geboren 20-02-1917 te Arnhem.
  • Overleden 15-11-1944 te Enschede (op akte 17-11-1944).
  • Z.v. Bernardus Hendricus Nierkens, rijksveldwachter, en Johanna Maria Elferink.

Het gezin van Willem Johannes Nierkens woonde van april 1922 tot januari 1924 op A 166 te Ootmarsum. Daarna vertrokken ze naar Hengelo en een jaar later naar Tubbergen, waar zijn vader hoofdrijksveldwachter was. Na diens vervroegde pensionering verhuisden ze in 1938 naar Enschede.

Wim was automonteur. Hij raakte tijdens de mobilisatie zwaar gewond, na zijn herstel sloot hij zich aan bij het verzet.

Nadat deze verzetsgroep vermoedens kreeg dat in ieder geval de vader een verrader was (terecht?) werd er van hogerhand besloten beiden te liquideren. Ze werden op 15 november 1944 naar een terrein bij de confectiefabriek van Pley gelokt, waar eerst de vader en daarna zoon Wim werd doodgeschoten. Wim werd daar op 17 november 1944 gevonden en zijn vader op 30 mei 1945.

Het is zeer aannemelijk dat in ieder geval Wim onschuldig was, en eigenlijk door roddel om het leven is gebracht. En Bernardus Nierkens vooral door overdreven uitlatingen waar anderen bedenkingen bij konden hebben. Hij maakte zichzelf als het ware ‘verdacht’.

Voor de krijgsraad werden de leden van de verzetsgroep op 30 april 1946 vrijgesproken voor alles wat hen ten laste was gelegd (volgens een betrokkene omdat ze in opdracht hadden gehandeld). Meer informatie hierover is te vinden op www.blondepiet.nl/liquidatie

Begraven: R.K. Begraafplaats te Enschede.

fabriek van Pley
Fabriek van Pley