Bunskoek, Dirk

  • Geboren 03-1-1905 te Lonneker.
  • Overleden 02-12-1942 te Rangoon, Birma.
  • Z.v. Derk Bunskoek, kommies, en Hendrikje Moerman

Dirk BunskoekDirk Bunskoek was de 2e uit een gezin van tien kinderen. Het gezin kwam in april 1914 vanuit Lonneker naar Ootmarsum op A 319, waar de jongste kinderen werden geboren. Ze verhuisden in november 1924 naar Albergen op D 548 (thans Schotsveldweg).

Dirk was vóór 1935 als militair naar Nederlands-Indië vertrokken. Hij werd K.N.I.L.-militair, Soldaat Infanterie 1e klas. Ook zijn jongste broer Johan diende bij de K.N.I.L. Hij werd te Bandoeng Tjimahi krijgsgevangen genomen en gedeporteerd naar het Thaikamp in Rangoon, Birma. Hier zou hij als dwangarbeider werken aan de beruchte Birmaspoorlijn. Vele Nederlandse krijgsgevangenen stierven aan dysenterie, opgelopen tijdens de overtocht van Java naar Birma op de beruchte ‘Tacoma Maru’. Zij hebben de spoorlijn nooit bereikt. Dirk was één van hen. Hij stierf op 02-12-1942 in de dysenterievleugel van de grote gevangenis van Rangoon in Birma.
Begraven: Nederlands ereveld Menteng Pulo te Djakarta, vak XI, nr. 75.

Hij wordt herdacht in Albergen, maar ook in de gemeente Almelo waar de familie van Dirk Bunskoek nu woonachtig is.

Dirk Bunskoek graf
Graf Dirk Bunskoek
Bunskoek, Dirk