Paasgebruiken Ootmarsum

Paasgebruiken Ootmarsum 1976

Paasgebruiken Ootmarsum

 U vraagt zich hoogstwaarschijnlijk af wat deze ‘opgesierde’ koe te maken heeft met Pasen. We komen dan terecht bij een oud paasgebruik van voor de oorlog. De plaatselijke slagers gingen op maandag van de Goede Week de stad rond met een koe die speciaal voor de paasdagen was aangekocht.  Een prachtbeest! De klanten konden op deze manier de koe keuren en hun bestelling opgeven. Om het nog een extra vrolijk tintje te geven was de koe opgetuigd met een sinaasappel op de hoorns en een krans om de nek. Het deed wat folkloristisch aan, maar het was toch de bedoeling dat de slager veel bestellingen in zijn opschrijfboekje kon noteren. Nog diezelfde avond werd de koe geslacht.

In 1976 pakte slager Floot dit oude gebruik weer op: hij trok met drie ‘Paaskoeien’ door de stad. Dit keer ging het niet om de bestellingen, maar was het bedoeld als een leuke reclamestunt. Het is wel bij die ene keer gebleven, want de onderneming was te gevaarlijk.

Op de foto ziet u rechts de jonge slager Jan Floot, achter de koeien slager Hendrik Floot en tussen de koeien Jan Bosch. Links bij de koe een knecht waarvan we de naam niet kennen.  Voor het Zuivelhuis staat in boerenpak Henk Essink. Het schouwspel trok veel bekijks!

Mocht u mooie foto’s hebben van Ootmarsum, breng ze dan langs of stuur ze per mail op, zodat wij er een kopie van kunnen maken voor ons archief.


  • Geplaatst in Dinkelland Visie 2017, week 15.
  • Mocht u aanvullingen op bovenstaande beschrijving weten of foutieve informatie herkennen, stuur ons dan de juiste info via dit speciale formulier.
  • Deze foto is ook te vinden op de Beeldbank Ootmarsum
Paasgebruiken Ootmarsum