De mooiste voorjaarsplekjes van Harry Wolbers

De mooiste voorjaarsplekjes van Harry Wolbers
De mooiste voorjaarsplekjes van Harry Wolbers. Het is een frisse en droge periode in het voorjaar. Maar je ontkomt er gelukkig niet aan, want de natuur ontluikt in al haar schoonheid. De bomen verliezen hun kaalheid en de vogels hebben niet alleen hun kelen gesmeerd, maar zien er op hun ‘Paas’best uit.

Voor Harry Wolbers is ieder jaargetijde een belevenis, maar ook in dit voorjaar ontluikt bij hem de altijd aanwezige liefde voor de natuur. Op zijn zoektocht voelt hij dat ‘The Spring is in the Air’ en weet natuurplekken te ontdekken waar hij geen mens tegenkomt. Toch nog eentje, namelijk een boer, die laat weten dichtbij de natuur te willen staan en werken. Deze agrariër vond een kievitsnest met 4 eieren, was deze echter weer kwijt, maar bleef zoeken. De boer vond het nest en spaarde het en dat geeft hoop in de harten van de weidevogelaars. Het is een mooi voorbeeld om te volgen.

Zandweg
Harry Wolbers laat zijn lentegeluid horen en zien
Paartje ooievaars in dode boom
Paartje ooievaars in dode boom
Harry Wolbers

“Tussen het Springendal, Vasse en Mander kun je nog heerlijk over diverse zandwegen struinen. Onderweg naar deze locatie zag ik in een dooie boom een paartje ooievaars. De ene was geringd, maar het was toch iets te ver weg om deze af te lezen.

zweefvlieg in dotterbloem
Zweefvlieg in dotterbloem

In dit gebied kom je tijdens het struinen onderweg overal poeltjes en beekjes tegen, waar het kwelwater naar boven komt. En juist die plekjes trekken mijn aandacht. Hier kom je werkelijk van alles tegen. Prachtig ontluikende planten en die trekken vlinders, zweefvliegen en allerlei insecten.

Zoete kers
Zoete kers

Zo stond de zoete kers nog volop in bloei, in tegenstelling tot het uitgebloeide, maar nog altijd mooie kleine hoefblad.

Uitgebloeid Klein hoefblad
Uitgebloeid Klein hoefblad

Blauwe bosbes in bloei
Blauwe bosbes in bloei

En dan zie je de bloei van de blauwe bosbes. Heel apart is het dan als je daarvan een macrofoto maakt.

Gulden sleutelbloem
Gulden sleutelbloem


Een familielid van de slanke sleutelbloem is de gulden sleutelbloem. Tegen de blauwe lucht is het duidelijk dat dit een ‘gouden’ opname is.

Man Oranjetipje
Man Oranjetipje

Waar het kwelwater uit de grond komt, tieren pinksterbloemen welig en dat zijn de planten waar de oranjetipjes de nectar uit halen.

Vrouw Oranjetipje
Vrouw Oranjetipje

Zeldzame kleine valeriaan
Zeldzame kleine valeriaan

Bij een ander nat stukje stond de zeldzame kleine valeriaan al in bloei, mooi tussen het goudveil, waarvan het paarbladige hier het meest voorkomt.

Waterdrieblad in bloei
Waterdrieblad in bloei

Eén van mijn favoriete planten is toch wel het waterdrieblad met zijn prachtige bloemen.

Dotterbloemen gemengd met bittere veldkers
Dotterbloemen gemengd met bittere veldkers

Wat er op dit moment ook volop in bloei staat zijn de dotterbloemen, in dit geval, gemengd met bittere veldkers.

Nieuw leven jonge beukenbomen onder de ‘oude’
Nieuw leven jonge beukenbomen onder de ‘oude’


Onder de beuken liggen talloze beukennootjes en die zorgen natuurlijk weer voor jonge aanwas en wel met honderden tegelijk.

Boer

Deze middag ben ik helemaal niemand tegengekomen. Alleen bij een boer een praatje gemaakt, deze was toch wel zeer met de natuur begaan, mooi toch!!!!

Hij had op zijn land tijdens het bewerken een kievitsnest gevonden met 4 eieren, maar moest terug naar de boerderij en kwam later terug. De boer bleek het nest kwijt te zijn. Toch na enig zoekwerk teruggevonden en netjes gespaard, klasse! Als weidevogelaar hoop ik dat iedereen dit voorbeeld van deze boer wil navolgen. Dat voorkomt zoveel teleurstellingen voor al die natuurliefhebbers, die hier vele vrijwillige uren insteken om de natuur een handje te helpen. Meer handen, meer natuur. Op die manier hoop ik nog veel meer van deze mooie middagen te mogen beleven,” besluit Harry Wolbers.

Bloei veldzuring
Bloei veldzuring
Paarse dovenetel
Paarse dovenetel

De prachtige foto’s zijn van Harry Wolbers

Dit artikel is ook geplaatst in InEnOmOotmarsum

De mooiste voorjaarsplekjes van Harry Wolbers