Pinksterbroed 1942

Pinksterbroed 1942

De Pinksterbroed

Rond kerkelijke feestdagen leven vaak oude tradities. Zo ook met Pinksteren. Meisjes van de lagere school trekken op eerste Pinksterdag in groepjes van huis tot huis; de Pinksterbruidjes zingen een liedje, strooien bloemblaadjes en vragen de buurtbewoners om een kleine gift. Dit gaat naar een goed doel en een klein feestje voor hen zelf. In de buurtschap Agelo is deze traditie nieuw leven in geblazen en daardoor nog niet verloren gegaan.
Op de foto uit 1942 ziet u de Pinksterbruidjes uit “Veur Agelo”. In die tijd waren de gezinnen nog groot en waren er voldoende meisjes om in Agelo twee groepen Pinksterbruidjes te formeren.
Groot Agelo wordt in de volksmond van oudsher ingedeeld in Veur Aogel en Achter Aogel. Groot Agelo aan de kant van Ootmarsum is Veur Aogel; aan de kant van Reutum ligt Achter Aogel. De grens ligt tussen Alberink (“Toenman”) en Steghuis aan de Weerselosestraat 27 en 29.

De pinksterbruidjes zijn van links naar rechts:
Marietje Loman (“Möskhoes”), Fien Olde Klieverink (1934-2021) (“Asman”), Annie Oude Luttikhuis (1933-1969) (“Baas-Berend”), hoofdje erachter Santje Oude Luttikhuis (“Baas-Berend”), Marietje Nijhuis (1934-1952) (“Holsman”), Siny Olde Klieverink (“Asman”), Marietje Loman (“Fraansman”), Siny Nijhuis (1932-1997) (“Holsman”), Marietje Olde Klieverink (“Asman”), Annie Scholte Lubberink, Marietje Mensink (1932-2020) (“Steg’nk Greads”), Sisca Lohuis (“Loaman”), Riky Mentink (dochter hoofd der school), Annie Olde Klieverink (1929-2019) (“Asman”), Annie Loman (1932-2012) (“Fraansman”).

  • Geplaatst in Dinkelland Visie 2017, week 22.
  • Mocht u aanvullingen op bovenstaande beschrijving weten of foutieve informatie herkennen, stuur ons dan de juiste info via dit speciale formulier.
  • Deze foto is ook te vinden op de Beeldbank Ootmarsum.

Na 22 jaar was dit de laatste foto die we plaatsten in de rubriek OOTMARSUM DOOR DE JAREN HEEN.
Al onze foto’s staan inmiddels op de Beeldbank van Ootmarsum en zijn dus voor iedereen toegankelijk. Zo brengen we het fotoarchief van de Heemkunde Ootmarsum op moderne wijze onder de aandacht van een breed publiek.
Om het zoeken makkelijk te maken zullen we in Dinkelland Visie regelmatig foto’s plaatsen van deze beeldbank en u de weg wijzen deze foto’s en ook andere te vinden. We denken dat velen op deze wijze nog meer zullen genieten van ons fotoarchief.

Pinksterbroed 1942