Laatste ontdekkingstocht jeugdnatuurclub

Jeugdnatuurclub sluit een prachtig seizoen vol met indrukken uit de natuur af

Laatste ontdekkingstocht jeugdnatuurclub 2017Het was al weer voor de laatste keer dit seizoen dat de jonge leden van de Jeugdnatuurclub er op uit trokken. In eerste instantie was het doel de oude gemeentewerf waar inmiddels een akker met spelt en randen vol wilde bloemen staan.

SpeltakkerDaar hielpen de kinderen mee om een informatiepaneel te onthullen dat de bezoekers iets vertelt over de oude gewassen, die de boeren vroeger gebruikten. Vervolgens vertrokken de Jeugdnatuurclubleden naar het hart van het Springendal. Ze gingen op bezoek bij mevrouw van der Meer, die midden in het Onland een schitterend huis heeft omgeven door heide, jeneverbes en loofbossen. De kinderen waren door haar en Els spin met eiLuttikhuis uitgenodigd voor dit bezoek en kregen van de beide dames een gastvrij onthaal.

De jeugdleden maakten gewapend met glazen potjes, meegenomen door Ben Heerink, een wandeling door dit prachtige stuk van het Springendal. De bedoeling was om insecten te vangen en deze in de potjes te doen om ze te bekijken. Dat werd een groot succes, want iedereen ving wel een aantal insecten, waarvan de namen werden opgezocht.

Haviksnest

haviksnestRobert Westerhof wist een haviksnest te zitten en daar werd ook nog even een kijkje genomen. De horst was echt bezet geweest, want er onder vonden de kinderen vele botjes van gevangen prooidieren. Niet veel later stuitte het jongste lid van de Jeugdnatuurclub op een dode jonge havik. Die trok dode haviknatuurlijk veel bekijks en iedereen vond het jammer, maar ook dat is de natuur.

Harry Wolbers trof nog een huismoeder aan en dat leidde tot Huismoederveel gelach, want het was niet één van de moeders, die waren meegereisd. Deze huismoeder betrof een nachtvlinder, die dagactief is.

Ontspringen van de Springendalse beek

Ontspringen van de Springendalse beekDe wandeling bracht de kinderen ook bij de oorsprong van de Springendalse Beek. Een aantal proefden zelfs van het schone water. Van hieruit liep de Jeugdnatuurclub terug naar één van de schuurtjes bij het huis van mevrouw van der Meer. Als afsluiting van het seizoen werden de kinderen daar getrakteerd op enkele lekkernijen, die verzorgd werden door moeder en dochter Luttikhuis.

Het was al met al een schitterende middag met prachtig weer op een locatie waar menigeen jaloers op zou zijn. Iedereen was het er wel over eens dat de kinderen zich hier prima vermaakt hebben.

Als cadeau ontving mevrouw van der Meer een uitvergrote foto van de jeugdnatuurclub.

Weer huiswaarts gekeerd kregen de kinderen als cadeautje nog een Shiitake paddenstoelpakket mee als afsluiting van een prachtig seizoen, waarin de kinderen veel leerden over de natuur.

De foto’s zijn van Harry Wolbers

Lees het originele artikel in InEnOmOotmarsum met daar nog meer foto’s

Laatste ontdekkingstocht jeugdnatuurclub