René Rorink, Horigheid in Twente

Rene Rorink horigen in Twente

René Rorink boeit leden en donateurs Heemkunde Ootmarsum

In een volle zaal bij Gasterij Oatmössche gaf René Rorink een lezing over ‘Horigheid in Twente’. Dat deed hij voor leden en donateurs van de Heemkunde-Ootmarsum, maar ook andere belangstellenden waren van harte welkom.

Rene Rorink horigen in TwenteHeemkunde voorzitter Nettie Aarnink opende de donateursavond: “Wat mooi da’j d’r bint’.” Vervolgens introduceerde ze de spreker van deze avond. Advocaat Rorink vertelde eerst iets over zichzelf en zijn bovenmatige interesse voor geschiedenis, waaronder de horigheid en het onderzoeken van stambomen.

Zijn onderwerp ‘Horigheid in Twente’ ondersteunde hij met een PowerPoint presentatie, waarin bekende foto’s van karakteristieke gebouwen/boerderijen uit de naaste omgeving van Ootmarsum waren verwerkt. Rorink hield de aanwezigen voor dat horigheid, gekoppeld aan het hofstelsel heldere afspraken bevatte, zodat iedereen wist waar hij of zij aan toe was. De horigheid heeft volgens schriftelijke bewijzen al in de 13e eeuw zijn intrede gedaan, maar dat kan ook eerder geweest zijn. Het ging door tot in de 19e eeuw, maar na de Franse tijd met als bekende slogan ‘Vrijheid, gelijkheid, broederschap’ verdween het systeem van horigen om plaats te maken voor modernere opvattingen. Het was gedaan met de onvrijheden op het Twentse platteland. Het betekende echter ook dat er vastigheden, waaronder het erfrecht voor de oudste zoon, verdween. Naar het idee van Rorink is dat laatste echter nog redelijk lang blijven bestaan en heeft dat zijn weerslag gehad op de Twentse landsaard ‘het gunnen’. Prachtig waren ook de verhalen over de Hofdag waar de horigen naar toe moesten en wie te laat was kon het dubbele betalen.

Rene Rorink horigen in TwenteNiet alles verliep volgens ‘de letter der wet’ en dus kon Rorink smeuïge anekdotes vertellen over de soms wonderlijke gang van zaken. Zijn lezing boeide de aanwezigen, die naderhand nog een aantal vragen hadden. Een leerzame avond dus in Gasterij Oatmössche dankzij deze interessante lezing over ‘Horigen in Twente’.

René Rorink, Horigheid in Twente