Rode paddenstoel met witte stippen

Jeugdnatuurclub en het mysterie van de rode paddenstoel met witte stippen

Jeugdnatuurclub en het mysterie van de rode paddenstoel met witte stippen

De Jeugdnatuurclub Ootmarsum bracht een bezoek aan het Arboretum op het landgoed Singraven. Ze leerden daar het grote geheim kennen van die rode paddenstoel met die witte stippen. Hoe komt deze vliegenzwam aan deze witte stippen? Verder ontdekten de jonge natuurliefhebbers maar liefst 41 soorten paddenstoelen en liepen ze in de frisse buitenlucht in een decor van bomen met hun prachtige herfsttooi.

Glanzend druivenpitjeOp donderdag 26 oktober, midden in de herfstvakantie, zijn twaalf kinderen van de jeugdnatuurclub naar het Arboretum op het Singraven geweest . Hier mocht de club gratis gebruik van maken en daarvoor de hartelijke dank.

Het Arboretum Singraven kent een verscheidenheid aan bomen en dus vonden de jonge speurders maar liefst 41 soorten paddenstoelen. Vorig jaar bleef de teller op 29 soorten staan. Het is al eerder gemeld, maar het is tot nu toe een erg goed jaar voor de paddenstoelen.

VliegenzwamDe bekende vliegenzwam werd nog eens goed bekeken. Het mysterie van de witte stippen werd deze middag ook ontrafeld. Voordat de vliegenzwam boven de grond komt zit hij in een witte cocon. Als de zwam groeit knalt het witte omhulsel open en stukjes daarvan blijven achter als stippen op de rode hoed van de paddenstoel. Als het veel regent spoelen deze witte stukjes van de paddenstoel af. Dat hebben de leden van de Jeugdnatuurclub uitgeprobeerd door een flesje water over de paddenstoel te laten lopen. De stukjes gingen er nog niet massaal af, maar ze verschoven wel iets van plek.

Zwarte KluifzwamBij de melkzwammen zagen de natuurspeurneuzen, wanneer je iets in de plaatjes kneep, een melkachtige substantie te voorschijn komen en dat doet denken aan melk. Ook zagen en ‘roken’ de jeugdleden nog een grote en kleine stinkzwam. De grote stinkzwam begint als duivelsei, daardoor dacht men vroeger dat de duivel ze er had neergelegd. Op de grote stinkzwam komen massaal vliegen op af en je kunt hem al van ver ruiken.

DennenmoorderDeze middag hebben de kinderen vele paddenstoelen mogen zien. maar namen onthouden valt nog niet mee. Ook stonden er vele mooie bomen te pronken met hun prachtig gekleurde herfstbladeren. Een mooie en leerzame middag met dank aan het Singraven voor de gastvrijheid.

Foto’s Harry Wolbers en Robert Westerhof

Gele korstzwam met gestreept nestzwammetje
Grote sponszwam
Kleine stinkzwam
Rode paddenstoel met witte stippen