Nostalgie op filmavond Heemkunde

Nostalgie op filmavond HeemkundeDe Heemkunde Ootmarsum en met name de foto- en filmwerkgroep zorgde voor een zeer geslaagde filmavond in Gasterij Oatmössche. Het leverde een bijeenkomst op vol nostalgie om oude beelden te zien van de Twentse Damast, Bloemen Tabak en een oude promotiefilm van de VVV.

Jan RaatgerinkVoorzitter Nettie Aarnink opende deze avond en was erg blij met de volle zaal, die deze films wilde bekijken. Jan Raatgerink, namens de fotowerkgroep, leidde de films in en vertelde erg blij te zijn dat de Heemkunde de beschikking heeft over deze ‘levende beelden’. Hij gaf ook aan dat het bewerken van de films veel tijd kost en complimenteerde Ben Raatgerinkbroer Ben Raatgerink voor de vele uren werk, die hij doorbracht achter het beeldscherm.

Het leverde vaak fraaie beelden op en deze leidden weer tot vaak spontane reacties uit de zaal en zeker als de mensen en de locaties op de film herkenbaar bleken te zijn.

Twentse Damast fabriekTwentse Damast

De film over de Twentse Damast was gemaakt ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van ’t fabriek. Het gaf een mooi inkijkje wat er zich allemaal afspeelde binnen de vier muren en toenmalig directeur Jan Koenen verstrekte de nodige informatie over het reilen en zeilen van de Twentse Damast.

Bloemen tabakBloemen tabak

De film over Bloemen Tabak stamde uit de jaren ’60 en liet de fabriek zien met bekende werknemers, die toen het werk nog veel met de hand verrichtten. Alleen al mooi om te zien is het gedateerde wagenpark aan de Westwal dat ook in beeld werd gebracht.

VVV promotiefilm 1950VVV promotiefilm 1950

De VVV promotiefilm uit 1950 zorgde voor veel hilariteit, maar ook voor waardevolle beelden van de tradities, die tot op de dag van vandaag nog steeds hoog in het vaandel prijken van de Ootmarsumse gemeenschap. De Nachtwacht, de Brooduitdeling op de Ageler EsPaasgebruiken, de brooduitdeling op de Ageler Es en de Boerendansers met een heuse Boerenbruiloft: het kwam allemaal voorbij in het decor van het oude Ootmarsum. Een boeiende avond, die zeer zeker voor herhaling vatbaar is.

Een volle zaal in Gasterij Oatmössche

Filmavond 2017Filmavond 2017

Meer foto’s vindt u op inenomootmarsum.nl

Nostalgie op filmavond Heemkunde