Jeugdnatuurclub helpt vogels de winter door

vogelhuisjesLeden van de Jeugdnatuurclub Ootmarsum hadden hun eerste bijeenkomst in het nieuwe jaar. Het thema was ‘Help vogels de winter door’. Zeventien enthousiaste kinderen namen hieraan deel en het geheel stond onder begeleiding van een aantal ouders en leden van de Vogelwerkgroep Ootmarsum.

vogelhuisjes

Film

Fons Temmink liet aan de hand van een film zien wat het nut is van het bij voeren van vogels in de winter. Vervolgens werd er door de kinderen gebouwd aan voederhuisjes. De materialen waren aangeleverd door NEOL. Harrie Munsterhuis heeft daar prachtige pakketjes van gemaakt. Voor de Jeugdnatuurclubleden bleek het vervolgens een koud kunstje om de voederhuisjes in elkaar te timmeren en te zetten. Daar bleef het niet bij, want aan een stalen draad regen de kinderen pinda’s en deze konden ze als een slinger aan het voederhuisje maken.

Eindresultaat

vogelhuisjesWat waren ze trots, en hun ouders trouwens ook, op het eindresultaat. In de tuin of bij het huis horen in de winter eigenlijk ook vetbollen te hangen. Een aanwezige moeder hielp daarbij door een brij warm te maken. Deze werd gemengd met zaad en een dennenappel. Vervolgens goten de kinderen dat in een bekertje waar al een touwtje in gelegd was. Als de brij hard geworden is, konden ze thuis het plastic wegsnijden en dan blijft er een mooie vetbol over in de vorm van een beker.

vogelhuisjesDe kinderen en de volwassenen genoten met volle teugen van deze geslaagde middag en nu maar hopen op dat de vogels ook genieten van al deze lekkernijen. “Daar rekenen we wel op”, lieten de kinderen weten.

Tuinvogeltelling

vogelhuisjesTevens werd er nog even op gewezen dat iedereen mee kan doen aan de tuinvogeltelling op 27 en 28 januari. Het voederhuisje is dan een mooie plek om in de gaten te houden om zo het aantal vogels door te geven aan www.tuinvogeltelling.nl.

 

 

Jeugdnatuurclub helpt vogels de winter door