Freddy Mensink stadsdichter

Freddy Mensink volgt Marian Oude Elberink op als stadsdichter van Ootmarsum

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging Heemkunde kwam voorzitter Nettie Aarnink met een verrassende mededeling. Freddy Mensink volgt Marian Oude Elberink – van der Aa op als stadsdichter van Ootmarsum.

In 2016 won Marian de gedichtenwedstrijd, die door de toen jubilerende Heemkunde vereniging was uitgeschreven. Tijdens het bekend maken van die prijs werd daar de titel stadsdichter aan gekoppeld. Nu bijna twee jaar later heeft het bestuur, in goed overleg met alle betrokkenen, besloten om een nieuwe stadsdichter te benoemen en dat is Freddy Mensink, die tijdens die gedichtenwedstrijd met het gedicht ‘Ootmarsum ontwaakt’ op de tweede plek eindigde.

Marian oude Elbrink - van der AaEr was erg veel waardering voor de eerste stadsdichter van Ootmarsum en Nettie Aarnink verwoordde dat zo: “Wat een vrouw. Je bent een veelzijdig kunstenaar en ik dank je voor je prachtige gedichten, die je ook nog eens vaak vergezeld liet gaan met fantastische illustraties. Er komt nu een einde aan jouw invulling als stadsdichter, maar je hebt voor ons stadje iets heel bijzonders nagelaten.” Als afscheid droeg Marian een ‘laatste’ gedicht voor en op indrukwekkende wijze verwoordde zij haar creatie ‘Pasen, vlöggelen in Ootmarsum’. Als cadeau kreeg Marian Oude Elberink een bos bloemen en tot verrassing van haar zelf een bundel met haar eigen gedichten en illustraties.

Freddy Mensink

Freddy MensinkVervolgens kreeg Freddy Mensink de gelegenheid om zich als de tweede stadsdichter van Ootmarsum te presenteren. Dat deed hij met verve door te beginnen met de strofe ‘Wat is er verplichter dan het invullen van de rol van stadsdichter’. Hij dankte zijn voorganger voor de mooie gedichten en liet meteen op komische wijze blijken dat hij als geboren Reutummer een ander plat hanteerde als de Siepels. “Ik ben beerg en weerk gewend en dat moet ik nu ombuigen tot barg en wark om maar niet te spreken over ‘duur de vuurduur’. Ik moet als stadsdichter literair echt met mijn billen bloot. Mijn voorganger heeft de lat hoog gelegd, maar ik hoop met mijn invulling van deze eervolle taak een poëtische bijdrage te kunnen leveren” vertelt Freddy Mensink.

De gaande en de komende stadsdichter kregen vervolgens een hartelijk applaus vanuit de goed gevulde zaal bij hotel van der Maas.

Freddy Mensink stadsdichter