Jeugdnatuurclub met een detector op pad

Jeugdnatuurclub met detector op padDe Jeugdnatuurclub is weer op pad geweest en dit keer met een detector. Dat werd voor de 21 jeugdige natuurliefhebbers een bijzonder leerzame en niet alledaagse middag.

Thuis bij Gerben ten BuurenDe leiding van de Jeugdnatuurclub had in eerste instantie contact gezocht met archeoloog Hans Oude Rengerink. Deze verwees hen echter door naar Gerben ten Buuren en dat bleek een hele goede keuze. Thuis bij Gerben kregen de jeugdleden uitleg over de detector en samen met een collega liet hij ook zien welke geweldige verzameling ze in de loop der jaren hebben gevonden.

op het landOm met een detector het land op te gaan ben je trouwens wel gebonden aan regels. Als je op een bepaald stuk grond zoekt moet je altijd eerst toestemming hebben van de landeigenaar. En als je op dat gedeelte wat vindt dan is de helft van de waarde voor de eigenaar.

Gevonden schattenNa deze boeiende uitleg was het natuurlijk tijd om zelf op zoek te gaan naar waardevolle spullen. Speuren met de detector en dat deden de jeugdleden met veel enthousiasme. Steeds riepen ze naar elkaar: “Heb je al wat gevonden?” In vier groepen liep de jeugd over het land met de blik gericht op de grond.

opgravingBij het piepen van de detector viel er even een golf van blijdschap te bespeuren. Op die plek werd er direct gegraven en dat leverde toch een aantal vondsten op, die varieerden van een ijzeren ring, oude spijkers, een nippel en meerdere stukjes ijzer.

Na afloop werden Gerben ten Buuren en zijn collega heel hartelijk bedankt voor deze bijzondere middag en vertrokken de speurneuzen vol van deze unieke ervaring naar huis.

Jeugdnatuurclub met een detector op pad