Jeugd Natuurclub schuift er lustig op los

schuivenhuisjeHet Schuivenhuisje bleek dit keer ‘het doelwit’ van de Jeugdnatuurclub Ootmarsum. Door het schoolreisje van groep 7 waren er dit keer zeventien kinderen, die op stap gingen om er lustig op los te ‘schuiven’. Dit Schuivenhuisje ligt aan het Almelo Nordhorn kanaal. Vanaf 1960 is er niet meer door dit kanaal gevaren, waardoor het zich heeft ontwikkeld tot een uniek natuurgebied, waarin vele bijzondere planten en insecten voorkomen.

Een spin met een bolletje
bruin zandoogje

Aan de oever van het kanaal kregen de kinderen allerlei materialen mee. Bepakt met potjes en loepen zochten de enthousiaste Jeugd Natuurclub leden naar insecten. De vondst varieerde van een bruin zandoogje, een sluipwesp, eendagsvlieg, cicade, blauwe breedscheenjuffer, libellen, vlinders, kevertjes, motjes, een bijzonder schorpioenvlieg, Bloedrode heidelibeldiverse sprinkhanen tot een spin met een bolletje onder het achterwerk. In dat bolletje zitten vele jonge baby spinnetjes, die de spin een paar weken met zich meedraagt. Heel erg leuk om eens te zien. Vol trots en bewondering lieten de jeugdleden de gevonden insecten zien.

Dit is ook natuur

In de natuur loert ook de dood. Dat ervaarden de kinderen bij het vinden van een jonge grote bonte specht. Deze is netjes begraven onder een boomstronk. Gelukkig is er ook veel leven in de natuur en dus zagen de Jeugdleden een knobbelzwaan, meerkoeten met jongen, een huismus en een aantal karekieten. Er viel daarnaast veel te horen, waaronder de grote gele kwikstaart, de tjiftjaf en de boomkruiper.

SteenanjerTevens maakten de kinderen kennis met toch wel bijzondere, mooie wilde planten. Zo vonden ze zelfs een paar zeldzame planten, waaronder de steenanjer, de lange ereprijs en het groot warkruid.

Een ommetje door het bos bracht de Jeugdnatuurclub bij een muur. Daarachter is het graf van meneer Laan en hij was de laatste particuliere bewoner/landeigenaar van het Singraven.

Al met al werd het een mooie ontdekkingstocht langs het kanaal, waarin de kinderen vol enthousiasme insecten zochten en nog veel meer van de natuur beleefden.

Miss jeugdnatuurclubOp de terugweg bij het Schuivenhuisje nog even geluisterd en gekeken naar de film over de functie en het ontstaan van dit mooie huisje. Terug bij de auto’s werden de potjes weer geleegd en de insecten teruggegeven aan de natuur. Een leerzame middag met een nieuwe koningin van de Jeugdnatuurclub.

Groet
Robert Westerhof, Freddy Mensink, Fons Temmink, Harry Wolbers en twee ouders

Jeugd Natuurclub schuift er lustig op los