Ootmarsum……Kunst(stad) uit het oosten

Kunst wil organisatie en inspiratie

Ootmarsum heeft zich ontwikkeld tot een kunststad. Een bijzondere ontwikkeling die onze stadsdichter heeft vastgelegd in zijn nieuwste gedicht: Ootmarsum….. kunst(stad) uit het oosten.

De Creatieve Kring Ootmarsum organiseerde in Engels’ Tuin regelmatig een Paint-in voor de jeugd. Volwassenen vlnr Gustaaf Klaas, (?) , Riny Stroot, (?), Hennie aan de Stegge, Jan Meijer, kind Adam Haarhuis groepje kinderen links vlnr Roeland Limburg, Esther aan de Stegge, meisje Keupink. Bron foto: Beeldbank Heemkunde Ootmarsum

Hulde aan de stichting Kunst in Ootmarsum die er in slaagt met het jaarlijks gelijknamige evenement de stad internationaal op de kaart te zetten. Kunst wil organisatie en inspiratie.

Enig speurwerk in heemkundige archieven levert op dat er niet een, maar diverse inspiratiebronnen zijn voor deze ontwikkeling tot kunststad. Een belangrijke bron is ontegenzeggelijk de kunstmarkt die begon als Franse Markt in 1983, een initiatief van onder andere Jan Essink (1923-1993). Maar ver daarvoor kende Ootmarsum al een Creatieve Kring. Rob Meijer publiceerde hierover in ons jaarboek 2015 met het artikel ‘Theehuis, de kiem van kunststad Ootmarsum’.

De Creatieve Kring Ootmarsum organiseerde in Engels’ Tuin regelmatig een Paint-in voor de jeugd. Met fiets Han Damhuis, zittend midden Benno Jansen, staand l. Wim Bloemen, r. Jurgen Lohuis. Bron foto: Beeldbank Heemkunde Ootmarsum

Zo lees ik dat de Creatieve Kring resideerde in het theehuisje in de Engels’ Tuin en dit gebruikte als werk en expositieruimte. We spreken dan van de jaren zestig met Herman en Frieda Haarhuis (fotostudio), Wim Riem (eerste galeriehouder), Harm Dethmers (architect), Jan Essink (tekenaar), Ton Schulten (reclameman), Annemarie Eweg (pottenbakker), mevr van Deinum (quilten), Gerard Velthuis (grafisch werk) en Rob Meijer (fotowerk) als kartrekkers. De creatieve kring organiseerde diverse keren een paint-in voor de jeugd van Ootmarsum (zie beeld).

Inderdaad: kunst wil organisatie en inspiratie.
Geniet van het gedicht en blik terug in de tijd,

Nettie Aarnink,

Heemkunde Ootmarsum


Ootmarsum……KUNST(STAD) UIT HET OOSTEN

Pleinen en straten vervuld met kunst,
het stadje lijkt er voor gemaakt.
Wie valt het meeste in de gunst,
wat wordt misschien wel afgekraakt?

Elke kunstenaar is een artiest,
gedreven vaak met hart en ziel.
Die zich in zijn kunst verliest,
kenmerk van z’n eigen profiel.

Het prikkelt zinnen en inbeeldingsvermogen
van het kunstminnend publiek.
In drommen naar het stadje getogen,
vol verwachting en très chique.

Vaak enthousiaste ohhh’s en ahhh’s,
want er is heel veel moois te zien.
Terrassen, wijn en blokjes kaas,
de binnenstad vandaag een tien!

Wat was toch ooit de inspiratiebron,
voor dit zo prachtige evenement?
Was het niet Ootmarsum’s TON,
die inmiddels tachtig jarige vent?

Freddy Mensink, augustus 2018

Ootmarsum……Kunst(stad) uit het oosten