Donateursavond 2018

Over de natuur, cultuur en historie rond de de Dinkel.

Op donderdag 1 november organiseren we onze jaarlijkse donateursavond. Deze wordt gehouden in de gasterij Oatmösssche en begint om 20.00 uur. Toegang is gratis.

Twente is volgens velen een van de mooiste delen van ons land. Iemand die deze schoonheid prachtig in beelden weet te vatten is Jan van der Geest. Hij zal de aanwezigen op onze donateursavond laten genieten van een sfeervolle tweeluik over de loop van de wonderschone Dinkel. De filmer neemt ons mee van de bron van de Dinkel in het Duitse Holtwick via Losser en Denekamp tot aan de monding van de Dinkel in de Vecht nabij Neuenhaus.

De Dinkel

Donateursavond 2018Met de regenrivier als rode draad vertelt Jan van der Geest het verhaal van de Dinkel in cultuur-historisch perspectief. Ook heeft hij oog voor de natuur.
Dat wordt beslist een mooie avond! Wij hopen velen van u te mogen begroeten op 1 november in de Gasterij Oatmössche. Ook uw buren en vrienden zijn van harte welkom voor deze interessante avond. Graag tot ziens op 1 november as om 20.00 uur in de gasterij Oatmössche.

Beeldbank

Voor een paar historische beelden over de Dinkel dook onze fotowerkgroep in onze beeldbank. Met als resultaat een waterpartijtje op den Dinkel in 1926 en een ‘klapduuker’ over de Dinkel in Oud Ootmarsum. Deze beelden spreken boekdelen.

“Een waterpartijtje op den Dinkel aug. 1926” Bron: Beeldbank Heemkunde Ootmarsum

Ootmarsummers tijdens een boottochtje op de Dinkel in 1926. “Een waterpartijtje op den Dinkel aug. 1926”, was getekend Heintje Scholten. De foto is waarschijnlijk gemaakt bij hotel Dinkeloord in Beuningen. Daar kon men vanaf begin vorige eeuw roeiboten huren waarmee men dan op de Dinkel kon varen. Vooral in de weekends werd hiervan druk gebruik gemaakt. Tot ver na de Tweede Wereldoorlog bleef deze vorm van recreatie populair.
(Achter l. Gré Snel (trouwde later met Johan Oude Hengel; had destijds verkering met Bernard Scholten), Guus Brons, middelste rij in de bootjes vlnr Anton Weustink (gemeentesecretaris te Ootmarsum en later burgemeester te Oldenzaal), Marie Brons, Jan Scholten (steenfabrikant), Jan Koopmans (bakkerij/lunchroom), Bertha Scholten, Marie Wortelboer, Bernard Scholten, J. Huls (onderwijzer), Rica Scholten, bootje ervoor Annie Wortelboer, Gerard Mulder (architect; woonden in rechtergedeelte huis Wortelboer aan de Almelosestraat).

Enkele buurtbewoners op de “klapduuker” over de Dinkel ter hoogte van erve Bonke Oud Ootmarsum, 1951 Bron: Beeldbank Heemkunde Ootmarsum

 

Een klapduuker is een vonder. Het was een loop- en fietsbrug voor boeren uit de omgeving, want dan hoefde men niet om te lopen. De klapduuker is niet meer aanwezig.
Vlnr Jan Wagter, Hendrik ten Dam, Teunis Wagter, “klapduuker” over Dinkel.

Donateursavond 2018