Jeugdnatuurclub naar de Engbertsdijksvenen

Jeugdnatuurclub naar de EngbertsdijksvenenOnder prachtige omstandigheden, een mooie lentedag, vertrokken leden van de Jeugdnatuurclub Ootmarsum naar de Engbertsdijkvenen. Van te voren werd er al gesproken over wat de Jeugdnatuurclubjeugdnatuurclubleden wel eens te zien konden krijgen. Dat vermoeden werd geheel bewaarheid. De kinderen leerden op deze middag de natuur te bewonderen met alles wat er leeft en groeit en toch altijd weer boeit.

Het begon al toen iedereen uit de auto stapte waar op deze parkeerplaats massaal het klein hoefblad bloeide. Veel indruk maakte ook de sporen van wilde zwijnen, want wat kunnen die beesten de grond behoorlijk op de kop zetten.

AdderHet was Hidde, die even verderop de eerste adder zag. Deze slangensoort lag heerlijk te genieten in het zonnetje. Nog iets verder lag er weer één en de kinderen, die nog niet eerder waren mee geweest wisten niet wat ze zagen. Het leverde veel vragen op: “Zijn ze giftig?” , “en ja ze zijn giftig, maar als je ze met rust laat doen ze niets.”

HeikikkerDe groep jonge natuurliefhebbers kwam ook voor de heikikker en deze waren er volop. De mannetjes kleuren in de paringstijd blauw. Die kleurverandering ontstaat onder luid gekwaak om indruk te maken op de vrouwtjes.

NachtvlinderTussen het gekwaak door liet een mooi dag actieve nachtvlinder zich ook nog bewonderen. En in een hoekje onder de bosjes lag nog een hagedis te zonnen.

Snoepende bijDus het kon niet op vandaag, zelfs de bijen snoepten van het gele nectar van de wilgenkatjes.

Het was dus, ondanks de afstand, genieten vandaag in de Engbertsdijkvenen.

Foto’s Harry Wolbers

Jeugdnatuurclub naar de Engbertsdijksvenen

Jeugdnatuurclub naar de Engbertsdijksvenen