Filmpremière : het wonderschone Noordoost Twente in woord en beeld

Filmpremière : het wonderschone Noordoost Twente in woord en beeldOpnieuw nen mooi’n oamd van de vereniging Heemkunde Ootmarsum en omgeving. En dit keer met een primeur voor onze leden en donateurs: op 29 maart a.s. toont Jan van der Geest zijn nieuwste film over Noordoost Twente. En neemt u gerust uw buren of vrienden mee. Want Jan van der Geest is een kenner en weet als geen ander de schoonheid van Noordoost Twente in beelden te vatten. Hij zal de aanwezigen laten genieten van de unieke natuur, het gevarieerde landschap en het waardevolle culturele en immateriële erfgoed. De filmer neemt ons mee over de essen, langs het water en door pittoresque stadjes en dorpen.
De film Noordoost Twente – starring local heroes Rob Meijer en Hans van Zuilekom – wordt vertoond op vrijdagavond 29 maart in de kapel van het voormalige klooster Maria Ad Fontes in Ootmarsum.

Jan van der GeestNoordoost Twente is het verhaal over de natuur, de cultuur, de tradities en de historie en start met een bezoek aan de cirkels van Mander. Daarna een verhaal over de grafheuvels, het hunebed op de Manderheide. Tevens zien wij historische beelden over de opgraving van de man Mander. Vervolgens zijn er beelden van Vasse, de Vasser heide en het Vasser grafveld. De rotonde van Tubbergen wordt geassocieerd met de vroegere motorraces in deze plaats. We zien de historische beelden van deze races. Er wordt een bezoek gebracht aan de glasstad Tubbergen met haar basiliek, de Kroezeboom en de havezathe Herinckhave.

Op weg naar Geesteren zien we het ruilverkavelingsmonument en volgen beelden van de boerenopstand in 1971 en oude boerenerven. In het natuurreservaat “het dal van de Mosbeek” bezoeken we de Galgenberg, de komiezenhut en de bronnen van de bijzondere Mosbeek. We zien dronebeelden van het herstel van de bronnen van deze beek in 2018. Deel 1 eindigt met een bezoek aan de molens van Frans en Bels.

Deel 2 van deze film toont het leefgebied van de zeldzame dierensoort: het vliegend hert. Er wordt gezocht naar de monding van de Mosbeek. Via de Hooidijk in Mander neemt de filmer het publiek mee naar het Natuurreservaat Het Springendal met beelden van de bronnen, de boerderij Meerbekke en het informatiebord over de wapendroppings in de tweede wereldoorlog. Verder naar de paardenslenkte.

De film gaat dan verder met de parel van Noordoost Twente, de stad Ootmarsum, met haar Kuiperberg, de historische muur, het centrum, het voormalige gemeentehuis, de Nederlands Hervormde Gemeente, de r.k. kerk Simon en Judas, de galeries, het Drostenhuis en het onderwijsmuseum. Ook wordt een bezoek gebracht aan de voormalige Commanderie en het Openluchtmuseum. Deel 2 eindigt met opnamen van de traditionele slipjacht door Mander, Vasse en Hezingen.

Het wordt beslist een mooie avond! Wij hopen velen van u te mogen begroeten op 29 maart in de bioscoop kloosterkapel. Ook uw buren en vrienden zijn van harte welkom! De zaal is open vanaf 19.30 uur. De film start om 20.00 uur. Entreeprijs is €5 inclusief koffie en als u wilt een tweede kop koffie. Kom op tijd want vol is vol!

Filmpremière : het wonderschone Noordoost Twente in woord en beeld