Zwolse Tulp

Zwolse tulp maakt veel indruk tijdens excursie leden natuurgroep Heemkunde‘Zwolse tulp’ maakt veel indruk tijdens excursie

De Natuurstudiegroep Heemkunde Ootmarsum is onder leiding van Elise Leeuwenkuil op excursie geweest in en om Zwolle. In de Overijsselse hoofdstad werden de natuurliefhebbers uit de Siepelstad opgewacht door (oud) Siepel Nick Keupink.

Nick is een prima vogelaar en dus vertrok de groep na de koffie eerst naar het Westerveldse bos om de nachtegaal te spotten. De leden hoorden deze keizer onder de zangvogels, maar omdat het nog behoorlijk vroeg in het jaargetijde was, nog niet massaal.

Duizenden Kievitsbloemen bewonderen

Duizenden KievitsbloemenDaarna vertrokken de leden, voor het eigenlijke doel van de excursie, naar de uiterwaarden van Langenholt om daar kievitsbloemen, ook wel ‘Zwolse tulp’ genoemd, te bewonderen.

Er kon heel veel bewonderd worden, want er stonden er wel duizenden met zelfs een enkele witte ertussen. De kievitsbloem is een bolgewas uit de familie van de lelie.

Voor De Zwolse Tulp: de Kievitsbloemde verspreiding van de kievitsbloem is het belangrijk dat het gebied de winterdag onder water staat. De zaden drijven dan op het water en zo krijgt men dan de verspreiding. Als de zaden in de grond zitten doen ze er ongeveer 8 jaar over om tot bloei te komen. De naam kievitsbloem komt, denkt men, omdat de bloem een beetje dezelfde spikkels heeft als het kievitsei.

muizenstaartEen leuke bijkomstigheid was wel de vondst van het muizenstaartje. Dit plantje groeit op lemige kleigrond dat platgereden is.

Zwarte Water

Na al dit moois en nog diverse vogels te hebben gehoord reisde het gezelschap af naar nog een ander gebied. Langs het Zwarte Water richting Hasselt kan men ook veel van deze bloemrijke weiden vinden. De fotograafOok hier weer veel bewondering voor de schitterende flora die de natuurliefhebbers mochten aanschouwen.

Hierna werden Nick en Elise bedankt voor deze fantastische morgen , die toch heel veel indruk achterliet.

Foto’s Harry Wolbers

Zwolse Tulp