Zilveren jubileumtocht beloond met zang van de nachtegaal

Voor de 25e keer werd in Ootmarsum de Nacht van de Nachtegaal gehouden. Belangstellenden gaan op zoek naar de prachtige zang van de nachtegaal. Ook deze zangvogel wordt in deze streek steeds zeldzamer, waardoor de zoektocht naar deze zangvogel de laatste jaren een aantal keren voor niets is geweest. Echter tijdens dit zilveren jubileum werd in de buurt van Lattrop het prachtige geluid van de nachtegaal gehoord. Hij geeft ons ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan een jubileumconcert” laat één van de deelnemers weten. Het was in ieder geval de gouden kroon op deze zilveren tocht met een bijzonder leerzaam karakter.

Appellaantje

Bij het Appellaantje heette ‘de nachtegaal van het eerste uur’, Freddy Mensink, namens de Vogelwerkgroep en de Stichting Natuur en Milieu Ootmarsum, de aanwezigen hartelijk welkom en legde uit wat de motivatie is om deze tocht jaarlijks door de natuur in en om Ootmarsum te houden. Uit zijn woorden klonk gemeende verontrusting over de ontwikkeling van de natuur en dat staafde hij met de enorme teruggang van insecten, waaronder vlinders en bijen, maar ook de mindere aantallen van weidevogels en bijvoorbeeld ook de nachtegaal, en dus was het maar de vraag of deze ‘operazanger’ vanavond te horen zou zijn.

Chris van Benthem liet zien dat kleinschalig natuurbeleid tot resultaat kan leiden door een aantal platen te tonen, die teruggekeerd zijn in dit beekdal aan het Appellaantje. Het is dus niet alleen negatief wat er in de natuur gebeurt. Aan de andere kant vertelde van Benthem wel het verhaal over een boer uit De Lutte, die tien jaar geleden overstapte op het echte biologische boeren. “Daarvoor injecteerde hij zijn akkers en weilanden en hij vertelde me dat het 8 jaar heeft geduurd voor er weer wormpjes en andere insecten in zijn landerijen zat. Dat zijn dus de gevolgen van het injecteren. Voor boeren belangrijk, voor de natuur slecht en in deze spagaat verkeren we al de nodige jaren,” vertelt de natuurliefhebber.

Engels’ tuin

De volgende stop was voor de weilanden van Engels’ tuin en ook daar is het momenteel een bloemenpracht waar velen van genieten. Ook dit heeft te maken met het ingezette natuurbeleid en tevens de vrijwilligers, die nu al een aantal jaren met veel liefde dit stadspark onderhouden.

Waterzuivering

Een nieuw pareltje op deze tocht door de omgeving van Ootmarsum is het gebied achter de waterzuivering. Harry Wolbers legde uit hoe dit allemaal in nauw overleg met het waterschap Vechtstromen is ontstaan.

Het is een klein paradijsje voor watervogels, maar ook is de hoop gevestigd dat (oever)zwaluwen hier een broedplaats weten te vinden. Ondertussen hoorden de deelnemers de karekiet en liet een rietgors zijn acrobatische kunsten in het riet zien. Met een verrekijker ontwaarde men verschillende eenden en was ook de meerkoet enkele keren duidelijk te horen. Op deze plek werd de groep van zo’n kleine 30 man een versnapering aangeboden door de Vogelwerkgroep Ootmarsum.

Lattrop

Vervolgens vertrok men naar Lattrop. In de buurt aangekomen van deze landelijke plaats kwam er direct een enorme glimlach op het gezicht van Freddy Mensink. In een eigenlijk onooglijk stukje bos ontwaarde men de zang van de nachtegaal. Dus toch, en een zucht van verlichting ontsnapte aan de lippen van de vogelaars. Minutenlang genoten de deelnemers van de riedels van dit kleine zangvogeltje dat toch een enorm geluid weet te produceren. Het was het hoogtepunt van deze 25e Nacht van de Nachtegaal.Organisator Freddy Mensink stopt er mee en kreeg met de zang van deze nachtegaal in Lattrop een prachtig slotakkoord.

In de invallende schemer en steeds frissere temperaturen fietste de groep naar het kanaal Almelo-Nordhorn. In de aanpalende weilanden kon met verrekijkers nog een aantal reeën worden gezien en hoorde men nog de kikkers in de verte. Niet zo massaal als vorig jaar, maar dat had ongetwijfeld te maken met de temperatuur, die razendsnel zakte na het verdwijnen van de zon, die echter nog wel zorgde voor een prachtig oranje/rode hemel. Op de vijfsprong in Agelo werd afscheid genomen en trok iedereen naar zijn eigen huis om met een voldaan gevoel terug te kijken op deze zilveren tocht van de Nacht van de Nachtegaal.

Zilveren jubileumtocht beloond met zang van de nachtegaal