Jeugdnatuurclub op ontdekkingstocht bij de waterzuivering

Jeugdnatuurclub op ontdekkingstocht bij de waterzuiveringVijftien leden van de Jeugdnatuurclub Ootmarsum hebben een leerzame ontdekkingstocht gehad bij de waterzuivering.

Jeugdnatuurclub WaterzuiveringVechtstromen medewerker Benny Bolk gaf een heldere uitleg over hoe het water daar gezuiverd werd. Het was af en toe even de neus dichtknijpen, maar alle kinderen waren het er over eens dat ze blij waren dat het water door allerlei soorten filters schoon drinkwater wordt.

Achter de waterzuivering is een prachtig natuurbelevingsgebied. Jeugdnatuurclubleden hebben ook meegeholpen om een strook langs de heuvel en de plas ingezaaid. Dus kon er nu mooi een kijkje worden genomen of het zaaisel tot bloei was gekomen. Het meeste stond volop in bloei.

Jeugdnatuurclub WaterzuiveringDaarna begon er een heuse ontdekkingstocht door deze prachtige natuur. Goed uitgerust met potjes, schepnetten en zoekkaarten speurden de kinderen en de begeleiding naar insecten. Iedereen was enthousiast om zoveel mogelijk soorten insecten te ontdekken. In een klein half uurtje ontdekten ze al 17 soorten.
Hieronder een opsomming van alle soorten die gevonden zijn en op naam gebracht.

Jeugdnatuurclub WaterzuiveringGewone koekoekshommel, veldhommel, honingbij (werkster), lieveheersbeestje, wants, lantaarntje, distelvlinder, koolwitje, gewone sachembij, zweefvlieg, bloedrode heidelibel, kleine vos, bootsmannetje, watersnuffel, grote keizerlibel, zoetwatermossel, sabelsprinkhaan.
Ook zwom er nog een paartje knobbelzwanen met maar liefst 7 jongen.

Jeugdnatuurclub WaterzuiveringHet was de laatste bijeenkomst van de Jeugdnatuurclub voor de zomervakantie. Afscheid werd genomen van de leden, die volgend jaar van de basisschool af zijn. Een goede reden om de Jeugdnatuurclubleden te trakteren op een patatje, worst en iets te drinken.

Dit lieten de kinderen zich goed smaken! Al met al een leuke afsluiting voor de afscheid nemende kinderen en voor de zomerstop.

In september gaan de Jeugdnatuurclub Ootmarsum weer op pad!

Foto’s Harry Wolbers

Jeugdnatuurclub op ontdekkingstocht bij de waterzuivering