Pompoenen om te zoenen

We zien ze weer in alle maten en kleuren: pompoenen en kalebassen. Zeer oude cultuurgewassen die in Midden- en Zuid Amerika al tussen 9000 en 7000 voor Christus werden verbouwd.

Pompoenen om te zoenen

Lang niet alle pompoenen zijn eetbaar. De eetbare pompoenen zijn pas goed rijp als hun steel niet meer groen is maar dor en verkurkt. Mooi voor het oog en heerlijk voor soep, gegrilde groentegerecht of een dessert. En…een inspiratiebron voor onze stadsdichter Freddy Mensink.

Foto’s (@Nettie Aarnink, Heemkunde Ootmarsum)

Pompoenen om te zoenen

Herfst rond Ootmarsum…pompoenentijd

De lucht vaak wat grijzer, de avonden langer
De stad, ook op weg naar een nieuw seizoen
Veranderend decor, met als blikvanger
Kalebassen en pompoen!

Pompoenen op kar FleringenBoven nat groene weiden, ’s morgens de dauw
Bomen ontmantelen in bos en plantsoenen
De herfst zit op het vinkentouw
Uitdagend vertoon van vele pompoenen

Prachtig landschap in warme kleuren
Chrysanten in bloei en herfsttintentocht
Dan kan het je zomaar weer gebeuren
Dat je aan de pompoenen bent verkocht

Geel, oranje of groen misschien
Wat kleurt het mooiste in de tuin
Groot of klein en… bovendien
Ze worden toch hopelijk niet snel bruin

PompoenenToch na een tijdje raak ik uitgekeken
Weet geen pompoen mij nog te raken
En als ze dan wat gaan verbleken
Kan ik er misschien nog soep van maken!

Gevallen eikels, paddenstoelen
Knisperend houtvuur vaak te zien
En de pompoen krijgt andere doelen
Het is al gauw weer Halloween

Freddy Mensink, september 2019

Pompoenen om te zoenen