Het verhaal achter de oorlogsslachtoffers uit Ootmarsum

Binnenkort verschijnt het unieke boekwerk ‘Het verhaal achter de oorlogsslachtoffers uit Ootmarsum’.
Een prachtig omvangrijk geschiedkundig werk dat het noeste resultaat is van jarenlang onderzoek in meerdere archieven en bibliotheken door drs. A.H. (Fons) Temmink en medewerkers van de Vereniging Heemkunde Ootmarsum en de Ben Morshuis Stichting.

OorlaogsslachtoffersHet boek beschrijft het leven en de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog van 96 personen, die overleden zijn als gevolg van oorlogsgeweld. De slachtoffers moesten allen óf geboren zijn en/of gewoond hebben en/of gestorven zijn in Ootmarsum.
De slachtoffers worden verdeeld in twee categorieën: burgerslachtoffers (in totaal 74) en militaire slachtoffers (in totaal 22).

De auteur en zijn medewerkers zijn erin geslaagd een zo volledig mogelijk beeld te geven van de voorgeschiedenis van de slachtoffers en van wat ze tijdens de oorlog hebben doorgemaakt. Zo hebben de slachtoffers een gezicht gekregen. Zij verdienen het om herinnerd te worden.

Naast militairen maakte de Tweede Wereldoorlog ook slachtoffers onder burgers. Wijze grijsaards, noeste arbeiders, mannen en vrouwen in de bloei van hun leven, kinderen vol belofte: oorlogsgeweld maakt geen onderscheid in wie gedood wordt. Wat blijft zijn de nabestaanden met hun verlies en verdriet; wonden in de ziel die, zelfs meer dan, 75 jaar later nog pijn doen. Het vertellen en het delen van de verhalen werkt als zalf op de wonde.

Dit boek is een ‘monument’ en een blijvende herinnering aan al deze oorlogsslachtoffers en als troost voor de vele nabestaanden.

Het boek is gebonden in een hardcoveromslag, telt 338 pagina’s en wordt op vrijdag 3 april a.s. in het kader van ‘75 jaar Vrijheid 2020 Ootmarsum’ uitgegeven. Het is een coproductie van de Vereniging Heemkunde Ootmarsum e.o. en de Ben Morshuis Stichting.

Met de financiële bijdragen van het coöperatiefonds van de Rabobank Twente Oost, de Vereniging Heemkunde Ootmarsum e.o. en de Ben Morshuis Stichting is het mogelijk geworden het boek voor een gunstige prijs aan te bieden. Kosten: €19,95. Belangstellenden kunnen nog voorinschrijven bij sigaren speciaalzaak Jos Brummelhuis, Markt 9 te Ootmarsum.

Het verhaal achter de oorlogsslachtoffers uit Ootmarsum