Voorjaar in Ottershagen

Voorjaar in OttershagenVoorjaar in Ottershagen. Momenteel zijn alle weidevogels weer terug in het natuurgebied Ottershagen. Een bezoek aan dit gebied in deze periode van het jaar zal je dan ook niet teleurstellen.

Het leuke aan deze periode is dat er naast de broedvogels ook nog trekvogels in het gebied aanwezig zijn die hier een dag of een aantal dagen verblijven.

KluutZo was er op 3 en 4 april een kluut in dit gebied aanwezig. Deze vogel tref je normaal gesproken vooral aan in het waddengebied. Erg leuk om deze soort dan tussen de grutto’s en watersnippen te zien.

Andere trekvogels die je hier nu kunt verwachten zijn o.a. : kemphanen, bonte strandlopers, goudplevieren, witgat, oeverloper, regenwulp en groenpootruiter.

De grootste groep grutto’s die hier dit voorjaar tot nu toe zijn gezien is 67. Dit aantal zal nog wel in aantal gaan afnemen omdat Ottershagen ook als slaapplaats gebruikt wordt. Het zou mooi zijn wanneer de helft van deze groep hier tot broeden zal komen.

gruttoVorig jaar hebben we hier voor het eerst meerdere vliegvlugge grutto’s mogen zien. De populatie heeft zich dus gelukkig kunnen verjongen waardoor er meer kans op een goede toekomst is. Alle maatregelen van het afgelopen jaar hebben voor Ottershagen tot dusver goed uitgepakt!

boerenzwaluwVorige week keerde ook de boerenzwaluw hier terug. Al jaren gebruiken ze de vogelkijkhut om hun nest in te bouwen. Het is prachtig om te horen hoe opgewerkt ze zijn dat ze weer terug zijn op hun broedlocatie.

rietgorsDoor de kap van de eiken aan de Kerspelweg hebben er zich 2 paartjes rietgorzen zich in de struiken gevestigd. Regelmatig zijn ze scharrelend te zien op het zandpad.

ijsvogelOok de ijsvogel laat zich regelmatig bij de Hollandsegraven zien.

Andere dieren

ReeAf en toe zie je naast vogels ook andere leuke dieren. Zo liep er in de vroege ochtend van 8 april een ree door het weidevogelgebied.

hazenOok de hazen zijn momenteel erg actief. De mannetjes vechten om het vrouwtje. Deze rammelaars is een lust voor het oog om naar te kijken. Mocht je een groepje hazen zien in deze periode van het jaar neem dan eens een half uurtje de tijd. Grote kans dat je dezelfde taferelen ziet als op deze foto.

Het voorjaar is hierop volop begonnen!

Voorjaar in Ottershagen