75 jaar na de bevrijding

75 jaar vrijheidHet is 75 jaar geleden dat Nederland, en Ootmarsum en omstreken, werd bevrijd. De Ootmarsumse samenleving formeerde vorig jaar een geweldig enthousiast team om het bevrijdingsfeest te organiseren. Vele vrijwilligers, verenigingen en niet onbelangrijk sponsoren sloten aan. Corona brak het spel. Maar het enthousiasme is er nog steeds en er wordt hard gewerkt aan een alternatief. Maar eerst moet Corona getemd.

Vorig jaar diende de redactie van ons jaarboek een speciaal verzoek in bij onze stadsdichter Freddy Mensink om een gedicht te maken in het teken van 75 jaar bevrijding. Hij maakte het bevrijdingsgedicht in november 2019, maanden vóór de Corona periode. Dit gedicht kreeg een bijzondere plek, kleur en datering (5 mei 2020) in het Jaarboek Heemkunde Ootmarsum 2020 dat begin maart werd gepresenteerd.

Met een bewerkte en ingekorte versie van het gedicht werd Freddy een van de winnaars in de vlag-met-verhaal-wedstrijd die de gemeente Dinkelland uitschreef (zie www.dinkelland.nl/75-jaar-vrijheid-dinkelland of Facebookpagina 75 Jaar Vrijheid Dinkelland).

Stadsdichter Mensink zou het bevrijdingsgedicht voordragen op 3 april jl op de avond van de presentatie van het boek met het verhaal achter de Oorlogsslachtoffers van Ootmarsum (coproductie Heemkunde Ootmarsum/Ben Morshuis Stichting, auteur Fons Temmink). Eveneens zou hij het hebben voorgedragen op een feestelijk aangekleed kerkplein in Ootmarsum op 5 mei as. Helaas, Corona gebiedt ons voorlopig zo veel mogelijk thuis te blijven.

Maar er is geen beter moment om het gedicht op dit moment te delen, te lezen, te herlezen en te overdenken. Zeker nu we – naar ik vurig hoop tijdelijk – beperkt zijn in onze vrijheid om elkaar te ontmoeten, om samen feest te vieren. Maar dat hebben we er voor over, voor onszelf en voor anderen. “Zijn wij ook helden, zouden wij ook gaan. Wanneer mensen in angst aan ons komen vragen”.

Nettie Aarnink, Heemkunde Ootmarsum

75 jaar na de bevrijding

75 jaar VrijheidWij kunnen lachen, dansen, zingen
Niemand die ons tegenhoudt
In vrijheid aan elke wens beginnen
Iedereen van jong tot oud

We mogen sporten, gamen, leven
Doen wat ons het leukste lijkt
Eten, drinken, nemen, geven
Alles wordt ons aangereikt

We rijden, vliegen, overal naar toe
Willen onbevangen keuzes maken
Over zus en zo en waar en hoe
We werken, demonstreren, staken

Geen halt, geen stop of…. geen geweer
Niemand die ons tegenhoudt
Geen leider, geen führer gaat nog tekeer
Sluit ons op of maakt ons koud

Maar wie waren toch die echte helden
Waar danken wij de vrijheid aan
Wie lieten zich zo voor ons gelden
En vochten voor ons vrij bestaan

Noem ze bij naam, herdenk ze elk jaar
Zij die de vijand wisten te stoppen
Vastberaden speelden zij het klaar
Laat hun harten altijd in ons kloppen

Herdenkingsplekken, erevelden
Op 5 mei wappert het rood-wit-blauw
Wij vieren, maar de echte helden
Kenden vaak de pijn, de rouw

75 jaar is het nu geleden
Dat de vijand heeft gecapituleerd
De helden herdenken wij tot in het heden
Ze kunnen nooit genoeg worden geëerd

Zijn wij ook helden, zouden wij ook gaan
Wanneer mensen in angst aan ons komen vragen
Omdat ergens in de wereld in hun bestaan
De onderdrukking niet langer meer is te verdragen

Sluiten we de ogen, of vechten we samen
Voor een leven in vrijheid, voor iedereen
Een leven vol liefde zal ieder beamen
Vol liefde, kom…… we beginnen meteen

Freddy Mensink, 5 mei 2020

75 jaar na de bevrijding