Eerste exemplaar boek Ootmarsumse slachtoffers

Aangrijpend boek beschrijft Ootmarsumse slachtoffers uit Tweede Wereldoorlog

75 jaar vrijheidGerelateerd aan Ootmarsum liet de Tweede Wereldoorlog ook in de Siepelstad en haar naaste omgeving sporen na. 96 slachtoffers vielen er te betreuren en deze zijn allen na een grondig onderzoek en veel speurwerk beschreven in het boek ‘Het verhaal achter de oorlogsslachtoffers van Ootmarsum’. Fons Temmink dook in vele archieven en haalde legio informatie naar boven. Hij beet zich vast in diverse bronnen om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen over de mensen, die in de Tweede Wereldoorlog het leven lieten in en nabij Ootmarsum of een raakvlak kenden met het stadje. Het zorgde voor aangrijpende verhalen, die allemaal opgetekend konden worden in dit boek. Het is een blijvende en tastbare herinnering geworden aan 96 slachtoffers en biedt troost voor hun nabestaanden.

Eerste exemplaar voor mevrouw Wortelboer

75 jaar vrijheidTijdens een korte bijeenkomst op het Kerkplein heette Fons Temmink, staande voor het billboard met daarop de 96 hoofdrolspelers uit zijn boek, de aanwezigen welkom. Hij deed dat namens de besturen van de Vereniging Heemkunde Ootmarsum e.o., de Ben Morshuis stichting en de stichting 75 jaar Vrijheid Ootmarsum en omstreken. “Helaas kon de officiële presentatie van het boek op 3 april niet doorgaan vanwege de Covid-19 preventie.

Riky Wortelboer-van der MaasDat is de reden, waarom we nu voor dit Billboard staan, ter ere van de 96 oorlogsslachtoffers, gerelateerd aan Ootmarsum. Zij worden allen beschreven in dit boek: ‘Het verhaal achter de oorlogsslachtoffers Ootmarsum’. Het is een coproductie van de Vereniging Heemkunde Ootmarsum e.o. en de Ben Morshuis Stichting.

We hebben het in dit boek over 96 slachtoffers, die opgeofferd zijn of zich hebben opgeofferd, zodat wij in vrijheid, in democratie en in welvaart konden en hopelijk in de toekomst kunnen blijven leven.

De omstandigheden, waarin wij op dit moment, dankzij het Coronavirus, moeten leven is nog niet eens een zwak afgietsel van die periode, waarin de mensen in de Tweede Wereldoorlog hebben moeten leven. Vijf jaren lang!

75 jaar vrijheid. Burgemeester John JoostenDit boek is geschreven als blijvende herinnering aan deze oorlogsslachtoffers en als troost voor alle nabestaanden. Bovendien kunnen op deze wijze de verschrikkingen van een oorlog aan de volgende generaties verteld worden” legt Fons Temmink de inhoud en de betekenis van het boek uit.

Vervolgens biedt hij het eerste exemplaar aan mevrouw Rikie Wortelboer- van der Maas aan. “Tevens wil ik een (eerste) exemplaar aanbieden aan u burgemeester John Joosten. Als burgervader van onze gemeente, waar Ootmarsum deel van uit maakt, staat u symbool voor onze vrijheid en democratie. Wij hopen dat u zich er samen met ons voor zult blijven inzetten.

Burgemeester Joosten bedankte Fons Temmink voor dit exemplaar en gaf aan hoe belangrijk het is om deze oorlogsverhaal op te tekenen en om ze door te kunnen geven aan de jongere generaties. “Koester de vrijheid en mooi dat we dit zo op 5 mei, ondanks de Corona maatregelen, op deze Bevrijdingsdag konden realiseren.”

Aanschaffen boek

Belangstellenden, die ingetekend hebben voor het boek ‘Het verhaal achter de oorlogsslachtoffers van Ootmarsum’ en hebben afgerekend, krijgen het boek thuisbezorgd of het wordt hen toegezonden. Mensen, die bij Jos Brummelhuis hebben ingetekend, kunnen het boek vanaf 6 mei in de winkel afhalen.

Voor de overigen, die niet vooraf hebben ingetekend, is het boek vanaf 6 mei te verkrijgen bij sigarenspeciaalzaak Sylvia en Jos Brummelhuis, Markt 9 te Ootmarsum. De kosten van boek bedragen €19,95.

foto’s Hanneke Spermon

Eerste exemplaar boek Ootmarsumse slachtoffers