Markt Ootmarsum
De Markt, op de foto nog een oase van rust, vanaf 1 juni 12:00 uur het bruisende hart van Ootmarsum

Door de corona crisis is het erg rustig gebleven in het pittoreske stadje Ootmarsum. Gelukkig vinden inmiddels vele toeristen de weg naar het prachtige Ootmarsum met zijn idyllische straatjes. Prachtige galerieën en gezellige winkeltjes, waar een stadswandeling een bijzondere ervaring is.

Gasthuisstraat schuur BrandehofWat velen zich niet realiseren, is dat het een stadje is met een rijke geschiedenis. De meeste mensen weten nog wel dat er in Ootmarsum een Cremershuis is, maar dat het straatje rechts op de foto, de Gasthuisstraat, er nog geen eeuw geleden heel anders uit zag! Hier lagen o.a. de ingang van het Gasthuis, een paar boerderijen, het slachthuis en de magazijnen van de winkels die hun voorkant aan de Marktstraat hadden!

Galerie Nuanzis
Voor degenen die interesse hebben in de geschiedenis van de prachtige panden is er goed nieuws! Heemkunde Ootmarsum is in samenwerking met de Ben Morshuis Stichting (BMS) bezig om het historische centrum van Ootmarsum in kaart te brengen. Van elk pand worden oude en nieuwere foto’s bijeengebracht. Samen met de kadastrale kaarten van 1832 en heden vormen deze een goed beeld vormen hoe de straten er door de eeuwen heen uitzagen.

Status AparteBegin met uw stadswandeling bijvoorbeeld bij het opvallende pand aan de Gasthuisstraat 1 met het opschrift op de gevel Status Aparte. Hier was vroeger de ingang van het oude Gasthuis. Ook het pand waar nu de VVV zit, maakte deel uit van het Gasthuis. Als u de straat inloopt, vindt u aan de rechterhand verschillende galerieën. 25 jaar geleden waren dit garageboxen en 50 jaar geleden lagen hier een slachthuis, boerderij en voorraadschuren.

Via deze website vindt u uw weg langs de panden en door de straatjes. Bij elk adres is een foto aanwezig in het heden en daaronder kleine aanklikbare foto’s waarmee u verder terug in de tijd gaat. Op de grote foto vindt u kleine pijltjes, waarmee u naar het perceel links, rechts of aan de overkant kunt navigeren.

Naast de foto staat een korte beschrijving en de personen die daar gewoond en/of gewerkt hebben. En voor de echt geïnteresseerden: door te klikken op de namen, komt u direct in de stamboom van de betreffende persoon!

Op dit moment zijn alleen de belangrijkste straten aan de beurt geweest: Markstraat, Markt, Kerkplein, Gasthuisstraat, Ganzenmarkt, Grotestraat en Schiltstraat. In de loop van het jaar zullen ook de andere straten van het historische centrum op deze wijze ontsloten worden. Maar nu is een stadswandeling in ons schitterende Ootmarsum al meer dan de moeite waard! Wij hopen met deze informatieve pagina een steentje bij te dragen aan het genieten van al het moois dat onze stad heeft te bieden!

Uiteraard zijn er ook georganiseerde rondwandelingen in Ootmarsum. Kijk bijvoorbeeld hier eens: Stadswandeling o.l.v. een gids Ootmarsum.

1 juni 2020

En natuurlijk zijn alle terrassen open op 1 juni vanaf 12 uur! Op o.a. de Markt, de Marktstraat en de Grotestraat verwelkomen onze horecaondernemers u met open armen, laat u verwennen!

Er zijn adressen aanwezig in de Wie Woonde Waar database waar foto's staan die gerelateerd zijn aan deze pagina:

Gasthuisstraat 1