Bloemenpracht Ootmarsum

Bloemenpracht in Ootmarsum dankzij vrijwilligers natuurclub Heemkunde

Bloemenpracht OotmarsumOp verschillende plekken in en om Ootmarsum zijn er opnieuw wilde bloemen gezaaid. Dat gebeurde dit seizoen met een paar vrijwilligers van de natuurclub Heemkunde en leden Stichting Natuur en Milieu Ootmarsum en dat had alles te maken met het Coronavirus. Eén van de drijvende krachten achter het creëren van deze bloemenzeeën is Harry Wolbers en van hem is dan ook dit ‘bloemenjournaal’.

Bloemenpracht om volop van te genieten voor insect en mens

“Het zaad om diverse plekken te voorzien van wilde bloemen werd door verschillende instanties geleverd. Dit wordt de laatste jaren enorm gepromoot.
Het is landelijk, provinciaal en gemeentelijk beleid geworden om daarmee de achteruitgang van insecten, en met name de bijen en vlinders, een halt toe te roepen en van nieuwe impulsen te voorzien.

De Jeugdnatuurclub ‘heeft’ een perceel aan de Alleeweg geadopteerd en sinds een aantal jaren daar wildmengsels gezaaid. Door het Corona kon dat in 2020 niet doorgaan en hebben een beperkt aantal vrijwilligers, meestal één of twee, de zaden ingezaaid. Het begint inmiddels mooi te bloeien.

Kleine parelmoervlinder
Kleine parelmoervlinder

En heel verrassend bleek ook de kleine Parelmoervlinder dit gedeelte aan de Alleeweg uitverkoren te hebben om naar nectar te zoeken. En dat is best wel uniek. Vorig jaar zag ik deze sinds lange tijd weer op het Springendal.

Tegenover de Meander in het stadspark mochten de leerlingen niet inzaaien en dat is best jammer. Tijdens de vorige keren zag je het plezier en de voldoening afdruipen van de gezichten van de kinderen. Toch zijn er weer drie perkjes ingezaaid. Het ene staat al vol met margrieten en de anderen zullen ook binnenkort hun kleuren prijsgeven.

Gemeente doe iets

Bij de oude gemeentewerf is een gedeelte opnieuw ingezaaid en een gedeelte blijven staan. Het is op deze locatie wel een gevecht om het grote hoefblad en de reuzenbereklauw hier iedere keer te verwijderen om de wilde bloemen niet te laten overwoekeren. Het gedeelte dat vorig jaar is blijven staan, zal binnenkort in alle hevigheid paars zijn van het bloeiende knoopkruid. Het zou de gemeente trouwens sieren dat er langs de toegangsweg onderhoud gepleegd wordt, dan kun je er nog meer van genieten.

Bloemenpareltjes

Rotonde WelkoopDe rotonde bij de Welkoop staat nu in volle bloei. Hier zijn sommige planten, die vorig jaar zijn ingezaaid, weggehaald en andere stukken bij gezaaid. Tot nu zijn we er zeer tevreden over en ook de perkjes rondom de rotonde staan er prachtig bij.

Bloemenpracht WaterzuiveringEen ander pareltje vinden we bij de waterzuivering. Ook daar is een gedeelte blijven staan en een gedeelte opnieuw ingezaaid. Het deel wat is blijven staan, bloeit nu en het gedeelte wat opnieuw gezaaid is, kwam in verband met de droogte moeizaam uit de grond. Maar met de regen van de afgelopen dagen is er weer meer hoop.

 

Insectenhotel waterzuivering
Insectenhotel waterzuivering

Wat nog een vermelding waard is dat er rondom het insectenhotel en de oeverzwaluwwand een ware bloemenzee bloeit.

Het creëren van deze bloemenpareltjes is voor de vlinder en de bij en de talloze insecten, die dankbaar gebruik maken van de bloemen. Daar doen wij het tenslotte voor. Maar ook voor ons mensen is het een natuurlijke traktatie om deze velden te bezoeken. Het is genieten voor insect en mens. Hopelijk kunnen we dat in de toekomst nog verder uitbouwen.”

Een hartelijk dank voor deze vrijwilligers is zeker op zijn plaats. Als we het willen zien is en blijft de natuur prachtig en onmisbaar.

Foto’s Harry Wolbers

Bloemenpracht Ootmarsum